* Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) a transmis către Ministerul Sănătăţii solicitările spitalelor gălăţean cu privire la deblocarea de posturi * S-au cerut 277 de posturi, printre care 64 de medic, 99 de asistent medical şi 91 pentru personal medical auxiliar * În plus, este nevoie şi de ambulanţieri şi de şoferi de ambulanţă * Avem măsura lipsei personalului din sistem? * Dacă fiecare judeţ are solicitări similare cu ale Galaţiului, Ministerul Sănătăţii ar fi trebui să deblocheze… 11.356 de posturi * Plauzibil, nu-i aşa? *
Cum Ministerul Sănătăţii a anunţat deja că va debloca, în întreaga ţară, 2.322 de posturi din sistemul sanitar până la finele acestui an, fiecare spital şi-a întocmit deja lista de posturi pe care le-ar dori deblocate şi apoi ocupate cu personal calificat în diverse grade.
Detalii despre numărul de posturi solicitat de fiecare spital în parte, în judeţul Galaţi, ne-a oferit şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Liliana Moise.
Per total, gălăţenii au cerut vacantarea a 277 de posturi, printre care 64 pentru medici, 99 pentru personal medical mediu (asistenţi) şi 91 de posturi de personal medical auxiliar. Mai este nevoie şi de şoferi de ambulanţă şi de ambulanţieri.
Nevoile fiecărui spital din oraş
Potrivit informaţiilor oferit de dr. Liliana Moise, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi a solicitat deblocarea a 18 posturi de medic. Printre altele, se caută şi specialişti în medicină de urgenţă, în neonatologie, oncologie, psihiatrie şi neurochirurgie. De asemenea, s-a cerut deblocarea a 35 de posturi de asistent medical şi a 34 de posturi pentru personal care asigură asistenţa sanitară auxiliară. Mai e nevoie de trei şoferi şi de un ambulanţier.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” a cerut deblocarea a 7 posturi de medic, cu specialităţile: anestezie, dermatologie, pediatrie, recuperare medicală şi balneo-fizioterapie şi otorinolaringologie (ORL). Este nevoie şi de 4 asistenţi medicali, dar şi de 4 posturi pentru personalul sanitar auxiliar.
Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” i-ar mai trebui 5 medici cu specializări diverse, printre care psihiatrie şi radiologie, 10 asistenţi medicali şi 13 angajaţi în sectorul personalului medical auxiliar.
La Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Spiridon” este nevoie de 5 medici pneumologi, de 6 asistenţi medicali şi 6 posturi deblocate pentru personalul medical auxiliar.
Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” a solicitat deblocarea unui post de medic, a 8 porturi de asistente şi a 7 posturi pentru personalul medical auxiliar.
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” a cerut deblocarea unui post de medic pediatru, a 6 posturi de asistenţi medicali şi a 2 posturi pentru personalul medical auxiliar.
Ce au solicitat managerii spitalelor din judeţ?
Deblocarea celor mai multe posturi, exceptând spitalele din oraşul Galaţi, a cerut-o conducerea Spitalului Municipal din Tecuci „Anton Cincu”. Potrivit solicitării, spitalul are nevoie de 18 medici specialişti în boli infecţioase, cardiologie, diabet, endocrinologie, medicină de urgenţă, pediatrie, psihiatrie, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, ORL, anatomie patologică, medicină de laborator şi radiologie. Este nevoie şi de 20 de asistenţi medicali şi de 15 angajaţi pe posturi de personal medical auxiliar.
Spitalului Orăşenesc din Târgu Bujor nu-i mai trebuie nici un medic, dar ar avea nevoie de cinci asistenţi medicali şi de doi angajaţi ca auxiliari.
Spitalul pentru Bolnavi Cronici din Iveşti a solicitat doi medici cu specialităţile medicină de familie şi medicină de laborator, dar şi un asistent medical.
Ambulanţa are nevoie de specialişti
Potrivit şefului DJSP, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi a solicitat deblocarea a 7 posturi de medici, cu specializările medicină de urgenţă şi medicină de familie, dar şi a 20 de posturi de asistenţi medicali, a două posturi de personal medical auxiliar. De asemenea, Ambulanţa are nevoie de 19 şoferi.
Managerii au cerut. Să vedem ce dă ministerul!
Deşi e de dorit, e destul de greu de crezut că Ministerul Sănătăţii va debloca toate cele 277 de posturi. Oricum, există şi spitale care au trecut pe lista trimisă la minister doar minimul necesar de posturi pentru desfăşurarea unei activităţi în limite decente şi nu au încărcat organigrama într-atât încât să ajungem, spre exemplu, pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte de numărul de medici la suta de mii de locuitori.
Interesant este că, dacă toate celelalte 40 de judeţe ale României ar fi solicitat un număr egal de posturi cu cel cerut de Galaţi, Ministerul ar fi trebui să deblocheze nu 2.322, ci… 11.357 de locuri de muncă. Judecaţi dumneavoastră dacă aşa ceva se va putea întâmpla vreodată!