Stabilitate, finanţare coerentă, salarii decente

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La un nou început, oamenii şcolii şi părinţii elevilor au aşteptări mari de la anul şcolar. Stabilitate mai mare în sistem şi o finanţare pe măsura necesităţilor învăţământului, acestea sunt dorinţele cadrelor didactice, care aşteaptă şi noua Lege a Educaţiei Naţionale.

Părinţii îi susţin pe profesori şi  au în continuare încredere în şcoala românească. Cel puţin aşa ne-au răspuns interlocutorii noştri, intervievaţi într-un scurt sondaj.

* Constantin Savin, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Şcolii Nr. 28, afiliată la Federaţia Naţională a Asociaţiilor Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar: „Am încredere în primul rând în cadrele didactice, indiferent de mutările politice făcute la minister, de-a lungul timpului. Şcolile au oameni de valoare. Cred că examenele de la sfârşit de gimnaziu şi de liceu ar trebui mai bine organizate şi că nu ar trebui acordată o importanţă atât de mare mediilor din timpul anilor de studiu, aşa cum se întâmplă acum, chiar şi pentru admiterea la facultate. Cea mai mare problemă însă e mâhnirea dascălilor, care şi-au văzut trădate toate promisiunile. În aceste condiţii, e greu să îţi menţii starea de optimism şi de încredere”.

* Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale: „Îmi doresc pentru învăţământ ceea ce nu avem: o finanţare corespunzătoare. Îmi doresc ca, atunci când se fundamentează bugetul pentru anul viitor, să avem de ce să ne bucurăm, obţinerea unui buget corespunzător fiind provocarea cea mai mare pentru noi, sindicaliştii. Colegilor le doresc să aibă tărie să facă faţă greutăţilor şi să renunţe la resemnarea de care au dat dovadă în ultima perioadă. Părinţilor le doresc să nu uite că sunt răspunzători de ceea ce fac elevii la şcoală şi că primii responsabili ai educaţiei copiilor sunt ei, părinţii, nu şcoala”.

* Cătălina Caragea, directoarea Şcolii Nr. 29 „Sf. Ana”: „Cea mai mare nemulţumire vine de la cadrele didactice şi salarizarea lor. Dar în noul an şcolar aşteptăm o Lege a Educaţiei, aşteptăm coerenţă în tot ce înseamnă coordonarea unităţilor de învăţământ – mă refer aici la conducerea sistemului de la minister în jos – pentru că ţi-e greu ţie, ca manager, să fii la curent cu tot ce se schimbă de pe o zi pe alta. Cu alte cuvinte, aşteptăm stabilitate mai multă”.

* Alexandrina Diaconescu, preşedinta Sindicatului „Spiru Haret”: „Doresc învăţământului să revină la normalitate. Asta înseamnă stabilitate şi o finanţare corespunzătoare. Atât timp cât s-au diminuat salariile, iar ei iau în calcul o nouă lege a salarizării prin care au scăzut iar ştacheta... În plus, lipseşte dialogul social”.

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.