„Lumea a uitat parcă să îşi crească pruncii”

„Lumea a uitat parcă să îşi crească pruncii”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Retard mintal şi autism * Lipsa de implicare a părinţilor în creşterea propriilor copii poate avea consecinţe dramatice * Centrul de Sănătate Mintală Galaţi are şi electroencefalograf *

Centrul de Sănătate Mintală este situat în imediata vecinătate a Secţiei de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. Aici, medicul neuropsihiatru dr. Marcela Câmpean vede până la 30 de pacienţi zilnic. Unii sunt direcţionaţi spre Centru de medicii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, alţii direct de medicii de familie.

Adresabilitatea este crescută şi în acest sector, iar eforturile pe care le depun medicul, psihologul şi asistentele sunt susţinute. De mare folos ar fi un asistent social. „Centrul are menirea de a se ocupa cu depistarea afecţiunilor de profil, dar şi profilaxia sau, după caz, cu tratarea lor”, ne spune dr. Câmpeanu. 

Educaţia şi retardul mintal

„Patologia este diversă: retard de diferite grade, autism, epilepsie, depresii, encefalopatii infantile, boli psihice mai grave etc. În multe dintre cazurile de întârziere mintală, putem vorbi şi despre infrasolicitare”.

„Mai ales în mediul rural, mulţi părinţi nu îşi mai cresc cum trebuie copiii. Îi lasă în faţa televizorului sau în grija unor vârstnici care sunt depăşiţi de evenimente. Lumea a uitat parcă să îşi crească pruncii. Spre exemplu, vârsta de 5 ani este prea înaintată pentru a duce copilul la grădiniţă, după părerea mea” spune medicul specialist, care este de părere că un consum iraţional de produse televizate înainte de apariţia limbajului îi poate face foarte mult rău copilului.

Tot lipsa educaţiei necesare poate duce şi la apariţia unor tulburări de personalitate, car îi vor aduce pe copii tot la Centrul de Sănătate Mintală. 

Tot mai multe cazuri de autism

Şi cazurile de autism sunt depistate aici. „Aproape în fiecare zi vine un copil care pare să fie autist. Sigur că nu toate cazurile se confirmă”, ne explică medicul neuropsihiatru.

„În cazul copiilor autişti, am putea vorbi despre o orchestră fără dirijor. Aparent, ei au toate elementele care le sunt necesare pentru o existenţă normală. Dar nu sunt îmbinate corect. Copilul autist nu comunică suficient şi trăieşte într-o lume a lui”.

„Cu ajutorul tehnicilor de specialitate, bolnavii de autism se pot recupera până la nivelul la car pot duce o viaţă socială normală, deşi vor continua să dea dovadă de o oarecare lipsă de afectivitate. Dar totul depinde de gradul de autism”. Din câte am înţeles, numărul cazurilor de autism este în continuă creştere, ceea ce este îngrijorător şi ar presupune strategii speciale din partea Ministerului Sănătăţii.

Centrul se bucură şi de dotarea cu un electroencefalograf – dispozitiv care îi permite medicului neuropsihiatru să depisteze cauzele apariţiei anumitor afecţiuni psihice. În anumite cazuri, consilierea nu este suficientă, fiind necesar şi tratament medicamentos.

Dr. Marcela Câmpeanu a fost medicul care a formulat aprecierea pe care am folosit-o deja, în deschiderea paginii: gălăţenii au acces şi la servicii medicale de calitate, oferite de specialişti veritabili. Şi poate că n-ar fi deloc prea devreme să înceapă să aprecieze aceste oportunităţi, atunci când se întâlnesc cu ele. 

Citit 7318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.