Un spital pentru sănătatea copiilor noştri

Un spital pentru sănătatea copiilor noştri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grad de ocupare care depăşeşte adesea sută la sută * Secţii şi cabinete în ambulatoriu * Secţie externă de recuperare * Centru de Sănătate Mintală * Proiecte de milioane de euro cu Uniunea Europeană, Banca Mondială şi NASA * Familiile micilor pacienţilor nu cumpără materiale sanitare *

Bombardaţi în permanenţă cu informaţii legate de sărăcirea sistemul sanitar românesc şi de diversele incidente care implică medici şi pacienţi, uităm să ne bucurăm de faptul că avem totuşi, chiar în oraşul nostru, spitale cu dotări de înaltă performanţă şi cu medici care îşi fac meseria cu dăruire, zi după zi.

Aşa cum consideră unul dintre medicii cu care am vorbit chiar ieri, poate că gălăţenii nu apreciază faptul că au acces neîngrădit, în unele situaţii,  la asistenţă medicală de cea mai bună calitate. Pentru a sublinia ideea, vă prezentăm astăzi câteva date despre un spital de care depinde poate cel mai important lucru: sănătatea copiilor noştri. Vorbim, bineînţeles, despre Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan”. 

Ocupare de peste sută la sută

Cele 300 de paturi ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copiii „Sfântul Ioan” sunt aproape în permanenţă ocupate. „De fapt, gradul nostru de ocupare depăşeşte de cele mai multe ori nivelul de sută la sută. Este adevărat că înregistrăm şi o scădere a procentului, până spre 90 la sută, dar acest lucru se întâmplă de regulă vara, când copiii sunt plecaţi în vacanţă la bunici sau spre alte destinaţii”, a precizat managerul spitalului, dr. Victoriţa Ştefănescu (FOTO 2).

Pacienţii sunt cu toţii copii cu vârste sub 18 ani. Un însoţitor al copilului care nu a împlinit încă 3 ani se poate interna gratuit în spital, alături de cel mic. Pentru a fi alături de un copil care depăşit deja 3 ani, însă, însoţitorul – mama sau tatăl, în cele mai multe cazuri - trebuie să plătească o taxă de 10 lei pentru fiecare zi de internare.

„Mamele sunt cele care se internează, de regulă, alături de copii. Dar am avut şi cazuri în care am internat taţi. Chiar dacă e destul de dificil să internăm, în acelaşi salon şi mame şi taţi”, mai spune dr. Ştefănescu.

Servicii medicale de specialitate

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii are trei secţii de pediatrie, dar şi secţii de otorinolaringologie (ORL), chirurgie, compartiment de dializă, compartiment de neurologie pediatrică şi secţie de Terapie Intensivă, plus o secţie externă de Recuperare şi un Centru de Sănătate Mintală. De asemenea, la parterul clădirii funcţionează un Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU).

În ambulatoriul spitalului – aflat acum în plin proces de reabilitare, pe bani europeni – se regăsesc cabinete pentru fiecare specialiate medicală din spital. În plus, există şi un cabinet de dermatologie pentru care se caută în acest moment un medic specialist.

Sigur, spitalul are şi serviciu de radiologie şi laborator de analize. Carevasăzică, poate rezolva urgenţe şi probleme medicale dintre cele mai diverse.

Proiecte care au atras milioane de euro

„De radiologie suntem mândri. În cadrul unui proiect european în valoare de 3,5 milioane de euro, am reuşit să achiziţionăm un computer tomograf, un aparat RMN, dar şi endoscoape noi. Vom avea radiologie digitală -  adică vom obţine imaginea direct pe calculator, cu un grad de iradiere foarte mic pentru pacient şi costuri mici de funcţionare pentru noi”.

„Evident proiectul conţine şi infrastructură pe ceea ce înseamnă ambulatoriu: renovarea, dotarea cu mobilier şi calculatoare, dar şi dotarea, tot în ambulatoriu, a unui cabinet de stomatologie. Laboratorul de analize se va bucura şi el de o nouă dotare. Lucrăm la acest proiect din 2007, s-a aprobat în 2009. Acum suntem în faza de achiziţie a aparaturii şi de montare”.

„Şi balneofizioterapia se modernizează. De asemenea, una dintre priorităţile noastre este să ne obţinem certificarea de calitate ISO ca să putem încheia conracte cu CJAS şi pentru servicii în regim de laborator”, ne-a informat dr. Ştefănescu.

„Mai suntem implicaţi într-un proiect cu Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială pentru o secţie de Neonatologie. Va fi o secţie pentru patologia nou-născuţilor, adică acelor copiii de până la o lună. Ei au o patologie separată: boli ale nou-născuţilor. În momentul în care copilul se îmbolnăveşte, de la externarea din maternitate până la o lună nu se poate reinterna tot la maternitate. Aşa că se internează într-o astfel de secţie: neonatologie patologică”.

„Noi avem deja un compartiment care îndeplineşte această funcţie, în cadrul Secţiei de Pediatrie 3. Are 15 paturi, iar la capitolul dotări am beneficiat de echipamente moderne şi absolut necesare de tipul aspiratoarelor, ventilatoarelor etc. Trebuie însă să pregătim noul spaţiu”, mai spune managerul Spitalului Clinic de urgenţă pentru Copiii. Valoarea acestui proiect depăşeşte jumătate de milion de euro.

Management cu bani puţini

„Spitalul a trecut acum cu totul în administrarea Consiliului Local (CL). Dar CL investise şi înainte în spitalul nostru. Ne-am bucurat de sprijin inclusiv atunci când am accesat proiectele europene şi când CL a suportat coplata necesară de 2 la sută. În plus, tot Consiliul ne plăteşte de ani buni utilităţile, ceea ce este foarte important pentru noi. Nu în ultimul rând, o parte dintre reparaţiile pe care le facem anual se fac cu bani de la CL”, spune dr. Victoriţa Ştefănescu. 

Cum se pot rezolva problemele manageriale ale unui spital, atunci când Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu virează decât bani pentru salariile angajaţilor?

„Pot spune că avem o relaţie bună cu furnizorii. Am încercat la fiecare lună să dirijăm puţinul rămas de la plata salariilor spre furnizori. Tocmai de aceea la noi nu s-au creat blocaje, iar părinţii pacienţilor noştri nu trebuie să cumpere materiale sanitare”, precizează managerul. Pare o strategie simplă, dar cu siguranţă că procesul este unul care cere eforturi deosebite.

Se caută medici

Ca şi în toate celelalte spitale din ţară, şi la „Sfântul Ioan” este nevoie de personal de specialitate. „Avem nevoie de 5 posturi de medici, dar ne trebuie şi îngrijitoare. Am trimis deja solicitările către Ministerul Sănătăţii şi sperăm că cererile ne vor fi aprobate. În Ambulatoriu, avem, spre exemplu, un cabinet de dermatologie fără medic”.

„Ni se pensionează medicul ORL-ist, aşa că vom avea şi aici un post vacant.  Ne trebuie şi un farmacist. Şi la Centrul de Primiri Urgenţe mai este nevoie de un medic. Sigur că ne-ar trebui şi un medic specialist pentru Terapie Intensivă, dar aceştia sunt ceva mai greu de găsit”, ne-a spus dr. Victoriţa Ştefănescu.

Peste 500 de angajaţi, în slujba copiilor

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii are, în prezent, o schemă de personal din care fac parte 523 de angajaţi, incluzându-i şi pe cei din secţia externă de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie şi Centrul de Medicină Mintală.

Dintre aceştia, 62 sunt medici, 240 asistente, 57 îngrijitoare, 71 de infirmiere etc. Aparatul  TESA este unul redus, format din doar 29 de persoane.

Costurile şi serviciile hoteliere

Potrivit indicatorilor specifici, valoarea unei zile de spitalizare la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii este de 145 de lei (costuri pe care, evident, nu le suportă familia internatului).

Managerul spitalului, dr. Victoriţa Ştefănescu, ne-a declarat că „masa pe care o oferim este una destul de bună, în funcţie de banii de care dispunem. În plus, cu ajutorul unor fonduri pe care le-am primit anul trecut, am îmbunătăţit condiţiile hoteliere şi am cumpărat paturi pe mărimi, pentru copii”. 

Există deja detectoare de fum

„Noi deja avem detectoare de fum pentru sectoarele unde este pericol de ardere: la farmacie, la magazie, la contabilitate şi la arhivă. Avem aceste detectoare cu sistem de alarmă care îi avertizează pe cei de la poartă. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi 25 de detectoare pentru secţia de Terapie Intensivă şi Pediatrie II”, a mai spus dr. Victoriţa  Ştefănescu.

Concluzii

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii va avea, în curând, o nouă faţă. În plus, de dotările care sunt pe drum vor beneficia atât pacienţii internaţi, cât şi cei veniţi la consultaţie în policlinică. În plină criză, un spital a atras fonduri importante pentru a îmbunătăţi calitatea actului medical şi reuşeşte să întreţină o secţie externă de Recuperare şi un Centru de Sănătate Mintală. Totul, pentru sănătate copiilor noştri.

Citit 1304 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.