Ar trebui să înceapă ieftinirea laptelui în marile magazine

Ar trebui să înceapă ieftinirea laptelui în marile magazine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cel mai mare procesator român de lapte, Simultan, a anunțat că nu va participa la acordul voluntar privind reducerea prețului la lapte. Reprezentanții companiei au justificat decizia prin faptul că au scăzut deja prețul către retaileri cu peste 20%, imediat după Paște, potrivit agrointel.ro.

Compania Simultan este deținută de Florin Herbai și furnizează în marile magazine lapte sub brandul SIM, dar și pentru mărcile private ale unor mari retaileri și spune că nu va începe noi negocieri cu aceștia în cadrul acordului voluntar de reducere a prețului la lapte în care este implicat Consiliul Concurenței ca îndrumător.

"Noi am redus prețurile cu peste 20% după Paște. A fost o reducere stabilită din timp, care nu are nicio legătură cu ce s-a discutat la București și care a urmat altor ieftiniri făcute anterior", a declarat, pentru economica.net, Florin Herbai. Firma Simultan a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 82 milioane de euro, față de 70,1 milioane de euro în 2021, iar profitul a fost de aproximativ opt milioane de euro. Compania procesează acum în jur de 250.000 de litri de lapte pe zi, în cele două unități pe care le operează, aproximativ 40-45% din laptele procesat fiind comercializat sub branduri proprii ale marilor retaileri. Restul este vândut sub brandul SIM.

În paralel, Consiliul Concurenței a anunțat, în termeni categorici, faptul că toți retailerii din România au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, de la 1 mai, iar în perioada următoare vor negocia cu fiecare procesator cu care colaborează. "Pe parcursul lunii mai, vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente. Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Citit 649 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2023 09:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.