Moșii de vară, Rusaliile și Sfânta Treime

Moșii de vară, Rusaliile și Sfânta Treime
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sâmbătă, 3 iunie, Biserica a rânduit să celebreze Înfricoșata Judecată, prin care vom trece cu toții și unde ni se vor cântări faptele bune sau rele. Pentru cei adormiți fără a-L mărturisi pe Mântuitor, pentru cei ce nu s-au pocăit ori pentru cei care au murit pe neașteptate, în această zi se țin Moșii de vară, când sunt pomeniți cei duși la cele veșnice.

Duminica a opta după Paști este cea a Cincizecimii (50 de zile după Înviere), a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor - numită în popor şi Duminica Mare. Aceasta este sărbătoarea coborârii Sfântului Duh peste apostoli. "În Ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. Deodată, a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde ședeau ei. Niște limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească." (Luca, Faptele Apostolilor (2, 1-4)

Sfântul Duh este parte a Trinității creștine, este dat oricui și este modul prin care putem deveni una cu Tatăl și Fiul.

Dacă, pentru evrei, Paștele este sărbătorirea trecerii Mării Roșii, și Cincizecimea este sărbătoare, pentru că amintește de primirea Tablelor Legii pe Muntele Sinai, de chinurile suferite în deșert până au ajuns pe Pământul Făgăduinței.

Rusaliile sunt denumirea populară românească a Pogorârii Sfântului Duh. Denumirea este preluată de la romani, care au asociat cultul morților cu sărbătoarea trandafirilor (lat. Rosis). Rusaliilor le-au fost consacrate două zile: duminica Pogorârii și lunea Sfintei Treimi. Această sărbătoare celebrează și întemeierea Bisericii Creștine, pentru că, după revărsarea Sfântului Duh, apostolul Pavel s-a adresat cu înflăcărare mulțimii prezente în Ierusalim și, se spune, ar fi convertit cam 3.000 de oameni, constituind prima comunitate creștină și, totodată, nucleul Bisericii lui Hristos de mai târziu.

Citit 985 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2023 08:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.