Cât ne costă murăturile?

Cât ne costă murăturile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De pus la butoi şi la borcan…

În sfârşit au apărut pe tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale murături. Cele mai mari se dau cu până la 3 lei kilogramul. Dacă aveţi răbdare să căutaţi, însă, le veţi găsi, ce-i drept ceva mai mici, şi la 2,5 lei, şi chiar 2 lei.

Dacă sunt ieftine sau scumpe, hotărâţi dumneavoastră! Tot ce vă putem spune noi este că fără dor şi poate mai există în oraş o mulţime de gospodine, care simt că toamna trece fără rost dacă nu pun murături la borcane şi varză în butoaie.

Şi dacă tot veni vorba despre varză, vă spunem că tot 1,5 lei trebuie să plătiţi pe kilogram. Avantajul este că sunt pe tarabe căpăţâni frumoase pentru butoaiele de toate dimensiunile. În plus, aşa cum bine ştiţi, dacă vreţi ca varza să aibă o culoare ceva mai vie, ar trebui, evident, să vă cumpăraţi şi câteva sfecle roşii de 2 lei kilogramul pe care să le puneţi în apa cu sare.

Ardeii kapia costă 3 sau 4 lei, dar sunt curaţi şi frumoşi, aşa că fac banii. Oricum, pentru un kilogram de gogoşari care să arate bine va trebui să plătiţi cu un leu în plus. Castraveţii, tot 2 lei kilogramul. Morcovul de murat care pentru unii face deliciul meselor de iarnă, se dă cu 1,5 sau 2 lei. Pepenii mici şi numai buni de pus la borcan sunt, de asemenea, 2 lei.  

Pentru alte conserve, de tot soiul

Preţul kilogramului de vinete pleacă de la 1 leu şi nu depăşeşte 1,5 lei. Roşiile „de grădină”, din care ar putea ieşi un suc de bună calitate, costă 3,5 lei.

Usturoiul românesc e 15 lei, în vreme ce kilogramul de ceapă a rămas la 1,5. Ardeii graşi de copt sunt 2,5 lei, iar păstăile galbene cărora nu le-ar şade rău în borcane se dau cu 4 sau cu 6 lei. Cele verzi şi pătate fac 5 lei kilogramul.

Fructe de sezon

Struguri frumoşi, cu boaba mai mare sau mai mică,  puteţi cumpăra şi cu 2 lei, dar şi cu 5 lei kilogramul. Spre exemplu ceaslaua se dă cu 2 sau 2, 5 lei, în timp de muscatul de Hamburg (care, vorba unei comerciante care încerca să-şi convingă clienta, „se găseşte numai la noi, românii”) costă 3 sau 4 lei.

Gutuile aproape coapte sunt 4 lei, iar preţul merelor variază, în funcţie de soi şi de calitatea mărfii, între 2 şi 3 lei. Prunele sunt 1,5 sau 2,5 lei kilogramul. Pere puteţi cumpăra şi cu 3, 5 lei. Asta dacă nu ţineţi neapărat să le luaţi acasă pe cele de 5 lei, care vor arăta mai frumos în fructieră.

Piersicile sunt 3 lei, iar nectarinele 3,5 sau 4 lei. Rodiile costă 9,99 lei. Nu, nu sunt fructe româneşti de toamnă, dar tot de sezon sunt şi ele, în Iran, în zonele uscate din Sud-Estul Asiei, în Indiile Orientale, în Africa tropicală sau în California, Arizona şi pe oriunde altundeva s-or mai cultiva.

Citit 723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.