Sănătatea vârstei a treia

Sănătatea vârstei a treia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O acţiune organizată de dr. Aurelia Romilă, la care vor participa şi asistentele secţiei de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi * Programul: vineri, 1 octombrie, între orele 10 - 17 * Măsurarea glicemiei şi a tensiunii * Vârstnicii îşi vor putea expune problemele de sănătate şi vor primi, de la personalul medical specializat, sfaturi utile *

Vineri, 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, vom avea cu toţii un motiv în plus să ne sărbătorim bunicii sau poate chiar părinţii cărora le-au albit tâmplele iubindu-ne şi îngrijindu-se în fiecare zi să ne construiască nouă o viaţă mai bună decât a lor. Ziua persoanelor vârstnice a fost, de fapt, decretată printr-o Rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) numărul 45, adoptată pe data de 1 iunie 1991. La noi, sărbătorirea s-a început ceva mai târziu, în anul 1998.

Detalii despre acţiunea la care sunt invitaţii vârstnicii gălăţeni de ziua lor ne-a oferit chiar organizatorul evenimentului, şefa secţiei de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Aurelia Romilă.

„Acţiunea pe care o organizăm împreună cu colectivul de asistente al secţiei de Geriatrie-Gerontologie se va desfăşura chiar de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, vineri, 1 octombrie, pe esplanada din faţa complexului Potcoava de Aur. Vom amplasa acolo un cort şi vom amenaja un spaţiu pentru acest prilej. Scopul acţiunii este acela de a-i sărbători pe vârstnicii Galaţiului, pe părinţii şi pe bunicii noştri. Dorim să le spunem «La mulţi ani!», trăiţi nu oricum, ci în demnitate şi în deplinătatea facultăţilor fizice şi mintale”.

„În semn de apreciere, consideraţie şi respect pentru această parte a populaţiei, ne-am gândit să-i primim pe toţi cei care ni se vor adresa în intervalul orar 10 - 17 în acest loc amenajat, pentru a purta împreună discuţii despre starea lor de sănătate şi pentru a le oferi sfaturi utile, atât lor cât şi familiilor care îi pot însoţi la acţiune”, ne spune dr. Romilă.

„De asemenea, le vom face celor care ne vor vizita o evaluare sumară a stării de sănătate: cu alte cuvinte le vom măsura nivelul tensiunii şi pe cel al glicemiei. Sperăm ca şi aceste lucruri să îi bucure”, apreciază organizatorul acţiunii.

„Este poate şi un moment în care să atragem atenţia asupra situaţiei actuale a vârstnicului în România. Traversăm această criză economică şi din păcate problemele sociale ale bătrânilor sunt din ce în ce mai apăsătoare”.

„Totuşi, tocmai aceste probleme sunt şi cele mai puţin abordate de guvernanţi. Pensia vârstnicilor a scăzut, de multe ori nu au pe cineva care să-i îngrijească şi au acces foarte greu într-o instituţie specializată, cum ar fi un cămin, unde să fie îngrijiţi corespunzător”.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.