Contabilii din şcoli trebuie să se pună de acord asupra modului în care îi vor plăti pe profesorii cu ore în mai multe instituţii de învăţământ.
Dacă, până acum, aceştia îşi primeau salariul de la unitatea unde aveau mai multe ore (şi unde li se stabilea, de regulă, baza cu cartea de muncă), din septembrie 2010 ar urma să-şi încaseze banii de la fiecare şcoală unde predau.
Practic, dacă predau în trei şcoli, unele în diferite localităţi, aceşti profesori vor alerga în ziua de leafă la toate cele trei şcoli. Recomandarea a venit de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi.
„În acest fel, fiecare instituţie îşi va da seama exact în ce cheltuieli se încadrează şi dacă îi vor ajunge banii pe viitor, când se va implementa efectiv la nivel de şcoală sistemul finanţării per elev”, spune inspectorul şcolar general adjunct, Onuţ Atanasiu, raportându-se la instituţiile de învăţământ şi mai puţin la oameni.
„Încercăm să facem această pilotare, iar unde vor fi probleme cu acoperirea sumelor necesare, vom face regularizare la nivel judeţean. Dar probabil că şcolile din mediul urban vor adopta în continuare sistemul clasic, acela ca salariul integral să fie plătit la şcoala unde cadrul didactic are baza”, a completat acesta.
Întrebat dacă profesorul care predă la mai multe şcoli nu va fi în situaţia copilului cu mai multe moaşe, rămas cu buricul netăiat, reprezentantul ISJ ne-a asigurat că „el nu are nimic de pierdut”: deducerile salariale se vor face o singură dată, iar dările către stat nu vor fi mai mari decât ale colegilor.
Păreri împărţite
Contabilii sau directorii de şcoală au păreri diferite. „Cred că lucrurile pot rămâne aşa cum au fost: profesorul să fie plătit la şcoala unde are ore mai multe; deci acolo unde i se face baza. Cheltuielile cu salariile se echilibrează de la sine, pentru că fiecare instituţie are cadre didactice cu baza în altă parte”, crede contabila Colegiului Naţional de Economie şi Agricultură Tecuci, unde predau 63 de cadre didactice, dintre care 11 doar îşi completează norma.
La Grupul Şcolar Industrial Tecuci, argumentele sunt altele: „Noi am făcut deja încadrările la salariu în funcţie de câte ore predă fiecare profesor. Deducerile personale din salariu se fac o singură dată, la şcoala unde respectivul are cartea de muncă. Aşa cred că e logic”, e de părere directoarea grupului şcolar.
Conducerile instituţiilor de învăţământ consideră că e o sarcină în plus, atâta vreme cât finanţarea per elev se aplică la nivel de judeţ, şi nu la nivel de şcoală.
„E o regulă pe care ne-o asumăm, deşi legea finanţării per capita şi descentralizarea nu sunt decât un deziderat”, ne-a spus directoarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Galaţi.