* Elevi mulţi, înghesuiţi în puţine clase * Olimpicii nu au unde să se antreneze * Anul viitor, spaţiul va fi şi mai redus * Construcţii noi sunt doar pe hârtie *
În timp ce câteva licee din Galaţi ar putea fi comasate, pe motiv că nu atrag absolvenţi de gimnaziu şi nu îşi mai fac planul de şcolarizare, cele din Tecuci stau într-un fel de pat al lui Procust.
Ele sunt nevoite să-şi ajusteze numărul de locuri, dar şi condiţiile de studiu raportat la spaţiul redus de învăţământ. O serie de investiţii guvernamentale într-un campus şi o extindere a unei şcoli, rămase în suspensie, ar fi rezolvat deja problema.
În acest timp, se pierde de două ori: pe de o parte, câteva zeci de absolvenţi de gimnaziu renunţă la liceu, iar pe de altă parte, şcolile pierd din banii pe care orice elev li-i aduce la buget.
Cinci instituţii pentru nordul judeţului
În Tecuci funcţionează şapte şcoli gimnaziale şi cinci licee. Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Grupul Şcolar Industrial, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie şi Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” trebuie să absoarbă nu numai absolvenţii din Tecuci, ci şi pe cei ai şcolilor din localităţile mai mult sau mai puţin apropiate. Sarcină pe care cu greu o îndeplinesc.
Ca dovadă, la admiterea în clasa a IX-a din această vară, cele 37 de clase propuse la nivelul liceelor tecucene s-au ocupat dintr-un foc. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi cunoaşte problema, dar declară că a reuşit să echilibreze cererea absolvenţilor cu oferta locurilor.
„Trebuie, într-adevăr, create spaţii pentru nivelul liceal. Dar nu mai avem excedent de absolvenţi. Anul acesta am modificat planul de şcolarizare introducând cu două clase a IX-a în plus faţă de câte s-au propus iniţial anul trecut”.
„De asemenea, în septembrie, am mai aprobat formarea unei alte clase a IX-a, pentru că existau cereri neacoperite”, declară inspectorul general, Doru Resmeriţă. Totuşi, datele problemei se vor schimba anul viitor.
Practica elevilor, salvatoare
La Grupul Şcolar „Ovidiu Caledoniu” învaţă, în acest an, în jur de 1.400 de elevi, de la clasa I până la a XIII-a. Este vorba despre 51 de colective diferite, care trebuie „înghesuite” în 17 săli de clasă şi trei laboratoare, aflăm de la directoarea Natalia Pricopi. Orele se desfăşoară în trei schimburi, în intervalul 7,00 - 23,00, instituţia având şi clase de seral.
„Avem spaţii la dispoziţie doar pentru că rulăm în timpul anului şcolar perioada de practică a elevilor de la ruta progresivă. Dar acest tip de învăţământ este în lichidare şi nu ne vom mai descurca, practica la profilul tehnologic, aşa cum avem noi, fiind mai mică. Deja, anul viitor vom avea spaţiu doar pentru patru clase a IX-a, în loc de şase, câte am putut primi în 2010/2011”, semnalează conducerea şcolii faptul că, de la anul, în zona Tecuciului ar putea fi un excedent neacoperit de absolvenţi de gimnaziu.
La fel se va întâmpla şi în cazul Grupului Şcolar Industrial Tecuci, care funcţionează în clădirea unui fost internat. În acest an, conducerea a reuşit să împartă aproximativ 1.200 de elevi în 24 de săli, tot datorită perioadelor de practică. Dacă în toamna aceasta a primit zece clase de boboci, de anul viitor nu se ştie câte vor mai încăpea.
Şi la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie practica e salvatoare. Dar e drept, că, în cazul acestei instituţii, clădirea este mai generoasă în ceea ce priveşte spaţiul de învăţământ.
Navetiştii pierd microbuzele
De regulă, colectivele acestor două şcoli au în medie câte 32 de elevi pe clasă, iar conducerile au de rezolvat şi alt tip de probleme. „Trebuie să organizăm orarul în aşa fel încât elevii navetişti să înveţe dimineaţa, ca să nu ajungă noaptea acasă”, spune directoarea de la „Caledoniu”.
La rândul său, Lavinia Capmare, directoarea Grupului Şcolar Industrial, va solicita ISJ-ului reducerea pauzei, la programul de după-amiază, astfel încât elevii şi profesorii navetişti să prindă cursele de microbuz.
Olimpicii nu au unde să se pregătească
La Liceul Teoretic „Spiru Haret”, performanţa are renume, instituţia având mare căutare printre elevii olimpici. Numai în anul şcolar 2008/2009, liceul a numărat 16 calificaţi la fazele naţionale. Cu toate acestea, profesorii nu au spaţiu adecvat ca să-i pregătească pe copii.
„Laboratoarele sunt ocupate în timpul săptămânii, aşa că profesorii de chimie sau de informatică şi elevii lor merg să se antreneze la Iaşi sau la Galaţi”, aflăm de la directoarea adjunctă Cristovici Rodica.
În ceea ce priveşte Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, planul de învăţământ, stabilit la şase clase a IX-a, e raportat tot la posibilităţile reduse de găzduire a lor.
Ce soluţii există?
Dacă, pe hârtie, soluţii există cu duiumul, practic nu se ştie când vor ajunge realitate.
Cea mai importantă investiţie în infrastructură, în valoare de peste 200 de miliarde de lei vechi - campusul Grupului Şcolar Industrial - ar fi trebuit să fie gata la doi ani de la începerea lucrărilor. Adică exact în 2010.
Noua construcţie, finanţată de Guvern, ar fi asigurat spaţii de învăţământ, dar şi de cazare. Cum până acum s-a cheltuit doar 8 la sută din valoarea totală a contractului, şansele de finalizare sunt minime, consideră inspectorul şcolar general.
De asemenea, în planul de investiţii al ministerului pentru şcolile de arte şi meserii (SAM), Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” (fostă SAM) era trecut la capitolul extinderi de clădire.
SAM-urile sunt acum în lichidare şi conducerea şcolii nu ştie dacă va mai primi aceste fonduri. Conducerea ISJ declară însă că aceasta este singura investiţie din Tecuci cu şanse de realizare chiar anul viitor.
Şi Liceul „Spiru Haret” speră ca proiectul PHARE în care sunt prinşi să primească OK-ul, astfel încât să beneficieze de fonduri europene pentru o anexă prevăzută cu săli de clasă şi laboratoare.
Municipalitatea consideră, totuşi, că, dacă într-adevăr există probleme cu spaţiile de învăţământ şi nu doar o fugă după elevi şi după finanţarea per capita aferentă, situaţia se poate echilibra.
Conform primarului Eduard Finkelstain, locuri libere ar mai fi în clădirea modernă a Şcolii nr. 9, ai cărei elevi au fost mutaţi în această toamnă (dar unde mai vin copii de grădiniţă) la Şcoala 5 şi la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie, care ar avea deja închiriate câteva spaţii de învăţământ nefolosite.