Tot mai mulţi profesori abandonează şcoala

Tot mai mulţi profesori abandonează şcoala
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul dascălilor care au solicitat concedii fără plată pentru nevoi personale s-a dublat faţă de anul trecut * De regulă, este vorba despre oameni care şi-au găsit locuri de muncă mai bine plătite, unii chiar în străinătate *

Fost profesor în România, dezamăgit de salariu, de politicieni, de sistemul sanitar, de ordonanţele de urgenţă cu nemiluita, caut o casă, un job şi un trai decent în ţara dumneavoastră. Aşa sună, cel mai probabil, visurile multor dascăli de la catedră.

Unii şi-au luat inima în dinţi şi au plecat deja peste graniţă. În acest an, în jur de 50 de cadre didactice gălăţene, mai multe decât în 2009, au renunţat de bună voie la predat, pentru un an întreg. De regulă, asta înseamnă că şi-au găsit un job mai bine plătit şi, dacă se poate, în străinătate.

Studii sau muncă

Legislaţia le permite oamenilor de la catedră să-şi ia concediu fără plată timp de un an, pentru studii sau pe motive personale, postul fiindu-le rezervat. Dacă, faţă de anul trecut, numărul solicitărilor de concediu fără plată pentru studii a rămas relativ constant, numărul celor care invocă în cererea lor nevoi personale s-a dublat faţă de 2009.

Astfel, în 2010, conform datelor oferite de inspectorul şcolar Andra Ionescu, 31 de profesori, faţă de 16 anul trecut, şi-au motivat solicitarea de concediu cu „nevoi personale”.

În plus, legislaţia le permite acestora din urmă prelungirea concediului cu un an. În 2010, cinci persoane au procedat în acest mod, în aşa fel încât, în total, în anul şcolar în curs sunt 36 de dascăli în „fără plată”.

Cu grade didactice, în străinătate

De regulă, „nevoile personale” se traduc într-o familie de întreţinut, rate la bănci imposibil de achitat sau pur şi simplu nevoia unui trai decent şi demn.  Aşa a gândit, cel mai probabil, şi un dascăl gălăţean cu gradul I care, vara aceasta, a plecat cu familia în Danemarca, unde şi-a găsit un post de îngrijitor, la trei şcoli diferite.

Alţii sunt pe picior de plecare. Cristina C. lucrează în sistem de 6 ani, fiind titulară pe o catedră de limbi străine. Şi-a depus dosar pentru viză în Canada, luând calcul cheltuielile aferente, dar şi eventualitatea unei reconversii profesionale.

„Dezamăgirile sunt de ordin social, toate sunt la pământ, sistemul medical, apoi cel de învăţământ, cel legislativ. Nu în ultimul rând, plec din cauza instabilităţii financiare. Aici ţi se omoară speranţa în mai bine”, ne-a spus profesoara de 28 de ani.

Numărul celor care pleacă fără să mai privească în urmă, este cu siguranţă, mai mare, şi nu poate fi contabilizat decât la nivel de şcoală. Numai două asemenea cazuri sunt la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”:

„În decurs de câţiva ani, de la noi au plecat trei cadre didactice ca să predea în străinătate. Anul acesta, unuia dintre ei nu i s-a aprobat cererea de concediu fără plată, pentru că ar fi fost al treilea an consecutiv în această situaţie. De un an, o profesoară de matematică, cu grade şi ceva vechime, predă la o universitate, în Canada, iar anul acesta ne-a anunţat că nici nu îşi mai prelungeşte concediul, pentru că nu se mai întoarce”, ne-a spus directorul liceului, Ioan Tudor.

Gest justificat

Lidia Antoniu, reprezentant al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, spune că din sistem pleacă profesori de toate vârstele, nu doar cei foarte tineri. „Suntem în plină criză, salariile s-au redus cu 25 la sută, mulţi fac naveta şi nu întrevăd decontarea ei. E de înţeles că pleacă”, adaugă profesoara, găsindu-le toate justificările pentru gestul lor.

Posturile libere, ocupate cu necalificaţi

Posturile neacoperite cu profesorilor calificaţi, care, poate, preferă un job străinătate, le rămân pensionarilor şi persoanelor cu studii medii. Astfel, în acest an, 90 de norme de predare sunt acoperite de pensionari şi alte 61 de cadre didactice necalificate, dintre care 18 cu studii medii, 8 studenţi, iar restul cu diplomă universitară, dar cu ore de altă disciplină decât specializarea.

Cele mai multe catedre acoperite cu pensionari şi necalificaţi sunt de biologie şi de matematică

Citit 1700 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.