* Alimente indicate * Odihna este esenţială * Ceai şi cafea în cantităţi moderate în loc de alcool * Campania de vaccinare împotriva gripei va începe în curând *
Aerul rece şi umed din ultimele zile pune la grea încercare sănătatea gălăţenilor. Tocmai de aceea, specialiştii vă sfătuiesc să aveţi mare grijă la ce mâncaţi, la timpul pe care îl dedicaţi odihnei zilnice şi la modul în care vă îmbrăcaţi.
Nu de alta, dar trebuie să recunoaştem: e preferabil să ne fortificăm organismul şi să reuşim să prevenim o eventuală îmbolnăvire decât să tratăm o boală (o răceală persistentă, spre exemplu), care ne-ar putea ţintui în pat zile la rând.
Alimentaţia - cea mai eficientă armă împotriva îmbolnăvirilor
Fructele de toamnă sunt nu doar gustoase, ci şi bogate în vitamine şi tot soiul de alte substanţe care vă vor fortifica organismul, păzindu-vă de îmbolnăvirile de sezon. Spre exemplu, perele conţin vitaminele B1 şi B2, dar şi A, C şi E. Vitaminele A, B şi C se regăsesc şi în struguri, care aduc în plus organismului şi un aport important de calciu şi fosfor.
Gutuile parfumate conţin şi ele vitamina A şi fibre care înlesnesc tranzitul intestinal. De asemenea, sunt o sursă importantă de fier. Nu în ultimul rând, măceşele vă pot alimenta cu vitamina A, C, D şi E.
Castanele comestibile vă pot oferi energie din belşug, dar pot să calmeze întrucâtva durerile reumatice. Şi nucile, bogate în acizi omega 3, ar trebui incluse în alimentaţia dumneavoastră.
Un consum responsabil al banalilor cartofi vă poate alimenta cu fibre şi potasiu şi poate favoriza scăderea tensiunii arteriale. Mai trebuie menţionat că şi ceapa, dovleceii, napii şi sfecla vă sunt aliaţi de încredere pentru sezonul rece.
Odihniţi-vă suficient
Un organism care nu se odihneşte suficient, zi de zi, face faţă cu greu presiunilor exercitate asupra sa. Chiar dacă nu traversaţi o perioadă tocmai relaxată din punct de vedere profesional, bine ar fi să nu tăiaţi la nesfârşit din orele de somn în favoarea extinderii programului de lucru.
Medicii specialişti atrag atenţia asupra faptului că nevoia de somn este specifică fiecărui organism şi că trebuie să respectaţi regulile de igiena somnului pentru a vă bucura într-adevăr de odihnă.
Îmbrăcaţi-vă adecvat
Vremea schimbătoare de toamnă ne poarte induce pe toţi în eroare dimineaţa, atunci când ne alegem hainele pe care urmează să le purtăm pentru restul zilei. E bine să fim precauţi totuşi şi să urmărim buletinele meteo.
Aşa cum bine ştiţi, putem răci şi dacă ne aventurăm pe străzi cu haine prea subţiri, care nu ne oferă suficientă protecţie împotriva frigului, dar şi dacă ne îmbrăcăm cu haine prea groase şi transpirăm excesiv.
Mai multe ceaiuri, mai puţin alcool
Mai mulţi medici gălăţeni v-au informat, de-a lungul timpului, cu privire la efectele nocive ale consumului de alcool în condiţii meteo vitrege. Alcoolul nu încălzeşte, ci deshidratează şi suprasolicită organismul.
Aşa că bine ar fi să nu vă încălziţi cu vin sau cu brandy, ci să apelaţi la ceaiuri calde. Şi cafeaua trebuie consumată cu măsură. Fumatul este total contraindicat, din pricina faptului că vă face mult mai vulnerabili în faţa bolilor de sezon.
„Să fumăm o ţigară ca să ne încălzim!” - este un alt mit pe care medicii îl demolează frecvent.
În curând va începe vaccinarea antigripală
Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi monitorizează deja fenomenul infecţiilor respiratorii. „În ultima perioadă s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de infecţii de acest gen, cu circa 10 la sută”, ne-a informat şeful DJSP, dr. Liliana Moise.
Din câte am înţeles, se aşteaptă informaţii de la Ministerului Sănătăţii cu privire la debutul campaniei de vaccinare antigripală. „până acum nu a fost diagnosticat nici un caz de gripă”, conchide şeful DJSP.
Nu în ultimul rând, pentru a vă menţine sănătoşi ideal ar fi să evitaţi contactul direct cu persoanele bolnave şi să nu ignoraţi regulile elementare de igienă, inclusiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun cât mai des cu putinţă.