Secretul longevităţii

Secretul longevităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dispensarul comunei Poiana ar putea rivaliza cu cele din centrul municipiului Galaţi; clădirea este ca scoasă din cutie, cu gresie, faianţă, termopane, uşi moderne, încălzire, hidrofor. Până şi scaunele din sala de aşteptare sunt noi!

Totul este impecabil, iar sălile sunt amenajate toate, nu cum am întâlnit în Negrileşti - altă comună recent înfiinţată, ca şi Poiana - unde doar o încăpere, cea de consultaţii, era modernizată, iar restul nu…

Medicul de familie Ghiorghe Hulea (FOTO 2) are program zilnic de la 7 la 16, iar pacienţii nu se feresc să bată la uşa cabinetului, având în vedere că doctorul este originar din Poiana.

Doctorul spune că „mai avem de pus la punct câte ceva, să punem încălzire şi în sala de aşteptare, de pildă. De aparatură medicală am avea nevoie dar, ca medic de familie, fiecare îşi procură, în funcţie de venit, iar acesta este mic, fiind pacienţi puţini. Ne descurcăm cum putem”.

Viaţa activă din podgorii: avantaje şi dezavantaje

La cabinetul doctorului Hulea sunt înscrişi 1.100 de pacienţi din totalul celor 1.900 de locuitori ai comunei Poiana. Doctorul Ghiorghe Hulea explică diferenţa: „ceilalţi localnici au preferat să rămână arondaţi la medicul de familie din Nicoreşti, aşa cum au fost ani de-a rândul, până ca Poiana să redevină comună în 2004. În general, la mine sunt înregistraţi copiii şi persoanele în vârstă - şi din cauza drumului până la Nicoreşti, iar ceilalţi sunt înscrişi la Nicoreşti”.

Din punct de vedere al afecţiunilor poienarilor, doctorul spune că „cel mai des întâlnite sunt bolile cardio-vasculare, după care urmează bolile hepatice, care apar pe fondul consumului exagerat de alcool, la noi fiind zonă viticolă. În acest an sperăm însă să nu mai fie aşa multe probleme cauzate de consumul de alcool, având în vedere că vremea ţine cu noi, doctorii, căci nu prea s-au făcut strugurii”.

Dar a trăi într-o zonă viticolă nu înseamnă doar dezavantajul de a te îmbolnăvi de ficat, pentru că bei vin fără măsură. Există şi un mare avantaj: longevitatea.

„Avem destui vârstnici… Avem o femeie de 100 de ani şi patru luni… Până în decembrie anul trecut a fost pe picioare, însă apoi a căzut la pat… Dar mai avem vreo doi localnici de 99 de ani, alţi doi de 98 de ani… Avem oameni longevivi aici. Secretul? Munca, la vie, la câmp, viaţa activă, în general”, ne-a explicat doctorul.

În Poiana sunt şi bebeluşi, nu doar bătrâni trecuţi de 90 de ani. „Avem 8 bebeluşi până acum, dar mai sunt trei gravide care urmează să nască, deci 11 în total, iar anul trecut am avut înscrişi 12 bebeluşi”, mai spune doctorul.

Solicitări pentru reţete necompensate!

Nu, nu înseamnă că cei din Poiana o duc aşa de bine cu banii încât refuză ca statul să le deconteze o parte din cheltuielile cu medicamentele. Şi totuşi, mulţi localnici îi cer expres doctorului Hulea să nu le dea reţete compensate, ci să cumpere medicamentele cu preţ întreg.

Asta din cauză că farmacia din Poiana nu eliberează reţete compensate şi/sau gratuite, cel puţin în acest an nu a făcut aşa ceva, spune doctorul Hulea: „Este o farmacie fără posibilităţi. Ştiu că [firma] are farmacie şi la Brăhăşeşti, nu ştiu dacă acolo eliberează, dar aici, nu. La Nicoreşti este o farmacie care eliberează compensate, dar pentru cei din Poiana nu prea merită să meargă să cumpere de acolo, mai ales că s-au scumpit compensatele. Până acum se duceau, dar acum renunţă”.

„Mulţi chiar îmi cer să nu le dau compensate, ci cu preţ întreg şi le iau de aici… De exemplu, la ceclor în loc de 30 de lei dau 15 lei vechi, compensat, dar cu preţul biletului dus-întors până la Nicoreşti dau vreo 70 de lei şi tot cam pe acolo ajung… Şi pierd şi o zi de muncă”.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.