Profesorii, consultaţi asupra Legii Educaţiei

Profesorii, consultaţi asupra Legii Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi oamenii din sistem îi cer demisia şi pentru că nu se opune asumării răspunderii Guvernului asupra Legii Educaţiei Naţionale, ministrul Educaţiei le invită pe cadrele didactice să citească ultima variantă a legii şi să-şi spună punctele de vedere în legătură cu noile amendamente. Este vorba despre proiectul legii aprobat de Camera Deputaţilor, variantă asupra căreia Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea.

Aşa cum aflăm dintr-un comunicat de presă, conform solicitării ministerului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a afişat deja pe site-ul propriu, la www.isj.gl.edu.ro, varianta propusă spre consultare. Totuşi, ieri, proiectul legii nu era de găsit decât pe siteul Ministerului Educaţiei, la www.edu.ro.

Observaţiile primite din şcoli vor fi trimise la minister, urmând ca Guvernul să îşi asume acele amendamente cu care vor fi de acord profesorii din sistem. Acţiunea de consultare a cadrelor didactice în legătură cu Legea Educaţiei se desfăşoară în întreaga ţară.

Sindicaliştii, nemulţumiţi

Sindicatele din învăţământ nu sunt de acord cu asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei Naţionale, deoarece, spun liderii lor, fiind vorba de o lege organică de maximă importanţă, nu poate intra în vigoare decât prin votul majorităţii absolute a parlamentarilor. În plus, ei consideră că nu a fost dezbătută cu toţi partenerii sociali.

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă susţine însă varianta Guvernului, considerând că asumarea răspunderii preîntâmpină blocarea legii la Senat, cameră unde interesele unor membri ai Comisiei ar dăuna prevederilor legate de învăţământul universitar.

Anul trecut, în luna septembrie, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe varianta Andronescu a Legii Educaţiei Naţionale, dar, la sesizarea unui partid politic, Curtea Constituţională a declarat legea neconstituţională. De data aceasta, Opoziţia a anunţat că ar putea depune o moţiune de cenzură, dacă Executivul îşi asumă răspunderea.

Ce prevede ultima variantă?

Printre noutăţile aduse de noua lege se numără şi:

-    învăţământ general obligatoriu de 10 clase, cuprinzând ciclul primar şi cel gimnazial,

-    liceu de 3 ani (filiera teoretică), 3 sau de 4 ani (vocaţional) sau 4 ani (tehnologic),

-    mai multe evaluări pe parcursul învăţământului obligatoriu (la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a),

-    obligativitatea unui portofoliu educaţional, care va reflecta activităţile elevilor din timpul şi din afara şcolii, necesar şi la admiterea la liceele cu concurenţă mare.

Citit 1297 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.