Zidul indiferenţei dintre instituţii publice şi cetăţeni

Zidul indiferenţei dintre instituţii publice şi cetăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Accesul la zece garaje de la blocul A 1 - restricţionat de un gard ridicat pe banii Primăriei, de către Teatrul Dramatic * Prin cealaltă parte a blocului nu se mai poate intra de ani de zile, din cauza unei investiţii a Centrului Cultural Dunărea de Jos, se plâng locatarii *

Este o regulă: dacă faci un proiect din birou, ai toate şansele ca lucrarea să fie proastă. Exemplificăm: blocul A 1, de pe strada Domnească nr. 61, cel de lângă Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Pentru a ajunge cu autovehiculele la cele zece garaje din spatele blocului, locatarii şoferi au folosit, în ultimii ani, calea de acces de pe lângă Teatrul Dramatic.

Asta, pentru că cealaltă cale de acces, dinspre Centrul Cultural Dunărea de Jos, a fost blocată prin 2000, când instituţia a amenajat acolo trepte, o rampă de acces… 

Săptămâna trecută însă şi cei de la Teatrul Dramatic au decis să ridice un gard de delimitare între instituţia de cultură şi bloc. Rezultatul: zece maşini blocate în garaje – că doar oamenii nu au maşini blindate cu care să treacă prin zid – plus un container de gunoi izolat!

Oamenii ne cer ajutorul

În timp ce tocmai se lucra la zidul respectiv, săptămâna trecută, una dintre locatarele blocului A1, Aurelia Ciubotaru, ne-a spus:

„Iniţial, accesul în spatele blocului, la garaje, se făcea prin partea Centrului Cultural Dunărea de Jos, însă prin 2000 acolo s-a modernizat, s-au făcut trepte, cale de acces pentru persoane cu handicap şi accesul maşinilor pe acolo a fost blocat”.

„Apoi, în spatele blocului, în prelungirea Centrului Cultural, pe locul unde pe vremuri era ghena de gunoi şi alte două garaje, au început cei de la CJ o investiţie, însă fundaţia a rămas, aşa, părăsită”.

„Aşa că noi, cu maşinile, am intrat pe lângă Teatrul Dramatic… nu am avut nicio problemă, până acum, când cei de la teatru au început să construiască un gard între blocul nostru şi ei”.

„Problema este că gardul din cărămizi ne blochează accesul maşinilor în garaje. Nici maşina de gunoi nu mai poate intra aici, dacă finalizează gardul”; ni s-a plâns doamna Aurelia, alături de care era şi Catinca Bejan, altă locatară.

Petru Balint, un alt locatar, ne-a spus că gardul Teatrului Dramatic a fost folosit drept cale de acces în spatele blocului A 1 din momentul în care se lucra la fundaţia de lângă  Centrul Cultural.

Directorul teatrului spune că CJ este de vină!

În replică, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu, ne-a precizat că, din contră, „locatarii au dărâmat zidul, în mod abuziv, ca să intre cu maşinile în spatele blocului… nu am văzut cu ochii mei asta, dar am văzut a doua zi spărtura în zid…

Locatarii nu au dreptate; iniţial, accesul se făcea prin partea Centrului Cultural, de ce nu au spus nimic locatarii când CJ le-a blocat accesul pe acolo, prin acea investiţie? Acum vom reface zidul, pentru că este pe proprietatea teatrului.

Este drept, zidul a fost distrus în urmă cu doi, trei ani, dar abia acum s-a ajuns cu lucrările de modernizare a teatrului pe această aripă”. Într-adevăr, fundaţia a fost începută în 2003 de CJ, acolo urmând să se construiască sala de spectacole a Centrului Cultural, dar investiţia a rămas neterminată.

Totuşi, calea de acces aleasă de locatari nu este folosită doar de ei; în spatele teatrului există parcarea CJ! Vlad Vasiliu spunea, săptămâna trecută, că firma care realizează lucrarea, Vâlceana, „are autorizaţie de la Primărie şi există şi un proiect realizat de SC Proiect SA”  şi că le-a oferit locatarilor o soluţie: le-am propus, prieteneşte, să le amenajez o intrare în parcare, pe lângă bloc şi gard… Le tăiam, noi, o treaptă a blocului, amenajam, dar ei nu vor!”.

Gardul rămâne spart!

„După ce domnul primar Dumitru Nicolae a luat în calcul toate variantele de rezolvare, s-a luat decizia şi s-a dat dispoziţie către directorul Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu, ca gardul teatrului să păstreze ˝gaura˝ prin care maşinile locatarilor să poată ajunge în parcarea din spatele blocului”, ne-a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Răspunsul – ca şi măsura, de altfel – au venit după ce reporterii „Vieţii libere” au insistat timp de mai multe zile, la Primărie. În prezent, gardul a rămas… pe jumătate construit şi cu o „gaură” către garajele locatarilor de la blocul A1. O decizie care demonstrează faptul că instituţiile publice pot fi „bune vecine” cu cetăţenii, însă doar atunci când aceştia din urmă protestează.

Citit 1008 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.