Câinii şi pisicile de curte, vaccinate antirabic

Câinii şi pisicile de curte, vaccinate antirabic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Imunizarea, efectuată de medicii veterinari, este gratuită şi obligatorie *

Anul trecut, medicii veterinari din judeţul Galaţi au vaccinat împotriva turbării aproape 146.000 de câini şi pisici de curte. Anul acesta, în teritoriu au ajuns 160.000 de doze cu ser imunizator, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare antirabică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Directorul instituţiei, dr. Viorel Gheorghiţă, spune că imunizarea a început deja.

„Medicii veterinari din judeţ, circa 50 la număr, merg din poartă în poartă şi vaccinează toţi câinii şi toate pisicile de curte. Gospodarii trebuie să ştie că vaccinarea este gratuită, căci este susţinută de stat, şi este obligatorie”, a declarat dr. Viorel Gheorghiţă.

Sunt imunizate gratuit doar animalele de curte pentru că, în cazul lor, riscul de a intra în contact cu un animal turbat şi de a contracta virusul rabic este mai ridicat decât în cazul câinilor şi pisicilor de companie, care trăiesc mai degrabă în spaţii închise şi, prin grija stăpânilor, au un istoric mult mai bun al vaccinărilor.

Ultimul gălăţean a murit de rabie în 1994

În judeţul Galaţi, ultimul deces provocat de rabie în rândul oamenilor a fost înregistrat în 1994. Un cioban de 29 de ani din comuna Măstăcani a fost muşcat atunci de unul dintre câinii de la stână, care turbase.

Pentru a preveni producerea unor tragedii similare, statul cheltuieşte anual sume importante cu vaccinarea populaţiei şi a animalelor împotriva rabiei. Numai judeţul nostru a consumat 3,1 miliarde de lei vechi în ultimii 5 ani când, în afară de câinii şi pisicile de curte, au fost vaccinaţi antirabic 2.002 gălăţeni, iar altor 72 li s-a administrat ser-antidot.

În acelaşi interval de timp, 6.643 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Cuv. Parascheva” cu muşcături provocate de animalele fără stăpân.

Rabia este o boală infecţioasă incurabilă, provocată de virusul rabic. Acesta se găseşte în saliva animalelor infectate şi se transmite prin muşcătură.

În regiunea noastră, animalele purtătoare ale virusului rabic şi răspunzătoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt, de obicei, vulpile.

O dată instalată, rabia afectează creierul şi măduva spinării şi provoacă paralizia şi ulterior moartea mamiferului infectat.

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.