Cine vă alege farmacia: medicul sau dumneavoastră ?

Cine vă alege farmacia: medicul sau dumneavoastră ?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există medici care, din interes financiar, trimit pacienţii doar la anumite farmacii, reclamă două organizaţii profesionale ale farmaciştilor gălăţeni * Poate or face-o din interes financiar, dar poate şi spre binele pacientului, răspunde Colegiul Medicilor *  De-o fi una, de-o fi alta, nu prea aveţi nici cum să vă daţi seama şi nici ce să faceţi în acest sens *

Vi s-a întâmplat vreodată ca medicul la care vă trataţi – fie el medic de familie sau de o altă specialitate – să vă sugereze farmacia din care să vă procuraţi medicamentele prescrise?

Dacă vi s-a întâmplat într-adevăr, este posibil ca dumneavoastră să fi căzut victimă a unor interese ale medicului şi ale farmaciei respective, susţin două organizaţii ale farmaciştilor gălăţeni. Este vorba despre filiala gălăţeană a Colegiului Medicilor, prezidată de farm. Florina Bonifate şi despre Patronatul Farmaciştilor Gălăţeni, la conducerea căruia se află farm. Aneta Badea.

Ambele organizaţii au remis ieri redacţiei un comunicat comun în care reclamau această practică numită „adresabilitate ţintită”. Poate că astfel de situaţii există, dar la fel de bine e posibil ca medicul să fi ştiut despre ce vorbeşte şi să fi făcut recomandarea numai şi numai pentru a-l ajuta pe bolnav, precizează  preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, dr. Dumitru Cristea.

Ce spun farmaciştii?

„Se fac, în acest moment, înţelegeri la nivel destul de înalt, inclusiv cu producătorii de medicamente care îşi deschid reprezentanţe pentru a-şi desface produsele. Între aceste reprezentanţe şi unii medici care prescriu medicamente există legături”.

„Astfel, până şi distribuitorul de medicamente este scos din schemă, iar medicul îl poate trimite pe pacient doar spre anumite farmacii, cu bileţele sau pe baza altui sistem de înştiinţare, obligându-l practic pe bolnav să îşi procure medicamentul doar din acel loc”.

„De cele mai multe ori, pacienţii sunt îndrumaţi în acest fel spre farmaciile marilor lanţuri, în condiţiile în care şi celelalte farmacii ar putea să procure medicamentele de care are nevoie pacientul gălăţean”  declară pentru „Viaţă liberă” farm. Florina Bonifate.

Or, mai susţine preşedintele Colegiului gălăţean al Farmaciştilor, o astfel de practică a medicului îngrădeşte dreptul pacientului de a-şi alege farmacia şi este deci ilegală pentru că reprezintă un act de concurenţă neloaială.

„Urmează să sesizăm şi Consiliul Concurenţei în legătură cu această situaţie care nu este deloc nouă – am mai semnalat-o în urmă cu mai bine de un an  - dar care a căpătat proporţii îngrijorătoare. E drept că nu toţi medicii fac asta, dar aproape  că vorbim despre un fenomen. Iar despre aşa ceva, din păcate, nu se discută niciodată oficial”, a conchis farm. Bonifate.

Răspunsul Colegiului Medicilor

„Nu am primit nicio sesizare în acest sens nici din partea farmaciştilor, nici din partea pacienţilor. Dacă vom primi o astfel de reclamaţie, evident că vom analiza situaţia. Vă pot spune însă ceea ce ştiu şi în acest sens vă dau un exemplu personal”.

„Eu mai prescriu uneori câte o magistrală, adică o reţetă pentru un preparat pe care trebuie să-l facă farmacistul, în laboratorul său. Nu e scump, deci nu-i aduce mari câştiguri,  dar nu e nici uşor de obţinut şi prepararea durează”.

„Cei mai mulţi farmacişti nu mai fac aşa ceva. Dacă eu ştiu unul care pregăteşte magistrala şi i-l recomand pacientului, ce rău fac?” declară dr. Cristea.

„Ţin să avem relaţii bune între Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor. Dar cred că aici e vorba şi de câştig. Cum de discuţia asta se poartă tocmai acum, când tot mai mulţi pacienţi îşi cumpără cu banii jos medicamente? Nu neg că ar exista medici care fac diverse recomandări, de ani de zile chiar, dar despre un fenomen în această direcţie nu putem vorbi”, conchide dr. Cristea.   

În concluzie…

Medici care le recomandă în mod expres pacienţilor din ce farmacie să-şi cumpere medicamentele prescrise există, o recunoaşte parţial şi Colegiul Medicilor. Dacă sunt mulţi sau puţini, cine poate şti?

Care dintre dumnealor o fac de nevoie şi care din simpatie faţă de firma producătoare (să spunem aşa), e de asemenea greu de stabilit. Cum vă daţi seama dumneavoastră, pacienţii, când e albă şi când e neagră?

Ei bine, părerea noastră e că nu prea aveţi cum şi, chiar dacă aţi avea, nu vedem la ce v-ar folosi, de vreme ce tot îl veţi asculta pe medic.  E drept că până la urmă important este să vă procuraţi tratamentul.

Chiar dacă, susţin farmaciştii citaţi, s-ar putea să plătiţi mai mult, ducându-vă cu sacul la pomul lăudat. În astfel de condiţii, noi vă dorim sănătate, că-i mai bună decât toate şi nici nu vă va costa prea mult!

Citit 1232 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.