Eugen Chebac: „Trebuie să terminăm cu feudele din Spitalul Judeţean”

Eugen Chebac:  „Trebuie să terminăm cu feudele din Spitalul Judeţean”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia financiară a Spitalului Judeţean este verificată de Serviciul de Audit al CJ Galaţi * Chebac (FOTO) propune conducerii spitalului o reorganizare, schemă ce va fi gata la finele lunii martie 2011 * La mijlocul anului viitor, ambulatoriul spitalului va fi finalizat *

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, a lansat, ieri, un mesaj destul de dur: „Trebuie, o dată pentru totdeauna, să terminăm cu feudele din Spitalul Judeţean! Nu vom mai face secţii după persoane, cum este cazul secţiei de ORL, pentru că nu se înţelege nu ştiu ce medic cu şeful, mai facem o secţie”.

„De pildă, nu sunt de acord să existe trei secţii de chirurgie, cu trei şefi, este posibil să unim secţiile. Eu cred că un singur şef ar putea coordona toate secţiile. Să fie clar: nu se desfiinţează nimic, paturile rămân la locurile lor, pacienţii nu vor avea de suferit, dar nu mi se pare normal ca secţii identice să aibă şefi diferiţi. Cine vrea să-şi facă feudă, să se ducă la clinică particulară”.

Dar, cât suntem pe un serviciu public, să respectăm principiul solidarităţii şi cheltuirii judicioase a banului public. În acest context, Eugen Chebac a precizat că a solicitat conducerii şi Consiliului de Administraţie al spitalului ca până la finele lunii martie 2011 să se pună la punct un plan de reorganizare-eficientizare al Spitalului Judeţean „Sf. Apostol Andrei”.

Planul de reorganizare va mai remedia şi alte probleme pe care le-a sesizat preşedintele CJ: „În unele secţii, sper să nu fie o obişnuinţă, nu se mai face contravizita, spitalul nu mai are halate pentru vizitatori, iar aceştia intră când vor ei în spital”.

Control şi întrebări retorice

„Nu am cerut niciodată echipei manageriale decât eficienţă, profesionalism şi respectarea deontologiei şi nu cred că am cerut ce nu se poate realiza”, a continuat Eugen Chebac, referindu-se şi la situaţia tensionată din Judeţean, de acum două săptămâni, când semnalele arătau clar că unitatea este în pragul colapsului.

„Pentru mine, încă rămâne o necunoscută ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean vizavi de stocul de medicamente. Când am semnat protocolul de preluare al spitalului, în administrarea CJ, am pus condiţia ca Ministerul Sănătăţii şi CJAS să achite datoriile din urmă, în termen de 90 de zile de la preluare, altfel, protocolul devine nul”.

„Or, aceste datorii au fost achitate, ba chiar până la 30 iunie, nu 31 martie, cum se prevedea în hotărârea Guvernului - aplicabilă peste tot, în ţară. Având în vedere că toate achiziţiile de medicamente se fac cu contracte cu plata în termen de 180 de zile, întrebarea mea retorică era de ce Spitalul Judeţean a rămas  fără medicamente când a avut datoriile achitate pentru medicamente la 30 iunie şi de ce nu au făcut contracte de achiziţie cu plata la 180 de zile?”.

„Eu am trimis corpul de control al preşedintelui, Serviciul de Audit şi concluziile le voi trage, în urma finalizării acestei verificări”, a mai spus Eugen Chebac.

Acesta a precizat că „…banii pe care CJ i-a putut aloca i-am alocat, numai ultima oară am alocat 12 miliarde de lei vechi pentru finalizarea ambulatoriului, care va fi gata în iulie 2011, moment în care nu vor mai fi problemele de acum în spital, când se internează pacienţi care, în mod normal, ar putea fi trataţi la policlinică”.

Referindu-se la policlinică, preşedintele CJ a spus că medicii de familie şi de medicina muncii vor trebui să elibereze spaţiile, „…dar nu îi vom da afară, până nu vor fi alte soluţii pentru ei”.

Citit 2994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.