Dezvăluiri la Spitalul Judeţean

Dezvăluiri la Spitalul Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atât conducerea Consiliului Judeţean Galaţi cât şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi deţin deja raportul Ministerului Sănătăţii privind concluziile anchetei realizate în perioada 31 august-2 octombrie, în Spitalul Judeţean Galaţi, în care s-au investigat cauzele care au condus la decesul a doi pacienţi, infectaţi cu un virus contractat în spital (acinetobacter).

Reamintim că pe 25 şi 30 august, în Spitalul Judeţean Sf Apostol Andrei au decedat doi pacienţi, de 65 şi, respectiv, 31 de ani,  la care, după ce fuseseră operaţi (amândoi cu traumatisme cranio-cerebrale grave), s-au descoperit infecţii nosocomiale (cu acinetobacter). Aceeaşi infecţie s-a mai descoperit la un al treilea pacient, care, din fericire, a supravieţuit şi a fost externat.  

Deşi am solicitat puncte de vedere atât de la conducerea DP Galaţi, cât şi de la conducerea CJ Galaţi (instituţie care administrează Spitalul Judeţean), niciunul din şefi nu a vrut să comenteze, însă mai mult ca sigur că o vor face în  această după amiază, în şedinţa CJ Galaţi.

Un duş mucegăit la 45 de pacienţi

Raportul Ministerului Sănătăţii, pe care îl puteţi citi integral, de pe site-ul Vieţii Libere prezintă situaţii grave descoperite în Spitalul Judeţean, în privinţa condiţiilor de igienă: pavimentele sunt deteriorate, iar „dezinfecţia ploştilor se face în grupurile sanitare destinate pacienţilor” (la ATI); un singur duş, „insalubru, cu colonii de mucegai pe plafon şi pereţi” pentru cei 45 de pacienţi de la secţia neurochirurgie, secţie care împarte cu secţia de chirurgie vasculara boxa de curăţenie în care se dezinfectează ploştile, se spală materialele de curăţenie, se depozitează deşeurile menajere şi cele periculoase, dar şi lenjeria murdară etc; mesele de operaţie din blocul septic operator „sunt uzate şi nu mai prezintă siguranţă fiind necesară înlocuirea acestora”.

Raportul mai arată că în primele şapte luni ale anului, în Spitalul Judeţean s-au  depistat 22 de cazuri de infecţii nosocomiale (infecţii care apar numai în unităţi spitaliceşti). Cei care au realizat verificările au mai notat că începând cu  25 iulie, în ATI s-a mutat un salon de arşi „fără avizul DSPJ Galaţi”, dar şi că „prin secţia neurochirurgie se face accesul în secţia chirurgie vasculară”. 

Lipsă de vigilenţă

Raportul concluzionează că în cazul celor doi pacienţi care au decedat se poate vorbi de infecţii nosocomiale, care au putut afecta bolnavii „pe fondul existenţei unor deficienţe de îngrijire” („consultare cu întârziere a medicilor specialişti boli infecţioase şi epidemiolog” şi „deficienţe de investigare şi management a  cazurilor”).

În final, sunt mai multe măsuri care se dispun, majoritatea având ca termen limită de aplicare data de 30 septembrie. Până vineri, trebuie mutată sau separată secţia de arşi din ATI, trebuie angajat un medic epidemiolog la SPCIN, trebuie găsite alternative pentru a se limita circulaţia pacienţilor care vin la consultaţiile specialiştilor (policlinica), dar şi trebuie sancţionată conducerea DSP Galaţi „pentru lipsa de vigilenţă şi implicare scăzută în profilaxia infecţiilor nosocomiale la SCJU "Sf.Apostol Andrei" Galaţi, precum şi pentru deficienţele de comunicare cu mass-media”.

Surse neoficiale susţin că, de fapt, şeful DSP a deranjat tocmai pentru a comunicat ceva mai mult decât ar fi trebuit, referindu-se la un moment dat la faptul că, dacă este scăpat de sub control, acinetobacterul nu poate fi eradicat din spital decât prin demolarea unităţii.

Printre alte măsuri dispuse în raport, se precizează că actul a trebuit să fie transmis Colegiului Medicilor şi  CJ-ului până la data de 25 septembrie. Dacă acest termen a fost respectat, înseamnă că preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a refuzat să comenteze nu pentru că nu ar fi avut timp să studieze raportul respectiv, ci că a optat să discute public despre acest lucru abia în plenul şedinţei de CJ, care se desfăşoară astăzi.

Puteţi descărca raportul Ministerului Sănătăţii accesând acest link !

Citit 1974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.