4.300 de gălăţeni în concediu de creştere a copilului

4.300 de gălăţeni în concediu de creştere a copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cursul lunii trecute, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi a plătit 4.300 de indemnizaţii de creştere a copilului, către părinţi din oraş şi judeţ aflaţi în concediu de maternitate.

Peste jumătate dintre aceştia primesc indemnizaţia minimă de 600 de lei, căreia i se adaugă 200 de lei, alocaţia acordată pentru fiecare copil care nu a împlinit încă 2 ani. Doar 39 de părinţi ridică lunar indemnizaţia maximă de 3.400 de lei.

În noiembrie, valoarea celor 4.300 de indemnizaţii plătite de AJPS s-a cifrat la 3.501.756 de lei. În urma unor calcule simple, putem vedea că economia făcută de stat în urma înjumătăţirii concediului maternal de la doi ani la un an ar fi, într-adevăr, una considerabilă. Mai multe detalii ne-a oferit directorul executiv al AJPS, Olimpia Ralea (FOTO).

Câţi bani primesc părinţii?

Potrivit legii, părintele aflat în concediu de maternitate poate alege să primească indemnizaţia fixă de 600 de lei, plus 200 de lei indemnizaţia pentru fiecare copil de până la 2 ani.

De asemenea, părintele poate să renunţe la cei 600 de lei în favoarea unei indemnizaţii lunare egale cu 85 la sută din venitul său pe ultimele 12 luni (suma nu va fi mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 de lei). 

„Potrivita datelor noastre, 2.677 dintre părinţi (62 la sută din totalul de 4.300) primesc indemnizaţie în valoare de 600 de lei. Apoi, 820 de gălăţeni (19 la sută) primesc între 600 şi 1.000 de lei lunar. Între 1.000 şi 2.000 de lei ridică 620 de gălăţeni aflaţi în concediu de creştere a copilului, adică 14 la sută”.

„Doar 3 la sută dintre părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului primesc indemnizaţii al căror cuantum este cuprins în intervalul 2.000  - 4.000 de lei. Vorbim aici despre 144 de beneficiari, dintre care 39 au indemnizaţia maximă de 3.400 de lei”, a precizat Olimpia Ralea.

Sursa citată ne-a mai spus că părinţii cu indemnizaţie maximă lucrau, înainte de a-şi lua concediu de creştere a copilului, în domenii ca: asigurări, telefonie, finanţe-bănci şi învăţământ superior.

Economia statului din înjumătăţirea concediilor

Potrivit Olimpiei Ralea, în ultimii ani numărul părinţilor aflaţi în concediu de maternitate nu s-a modificat radical. În urma unui calcul didactic, am putea spune deci că statul plăteşte către părinţii gălăţenii aflaţi în această situaţie circa 3.500.000 de lei pe lună.

Cu alte cuvinte, odată cu reducerea duratei maxime a concediului de creştere a copilului, în buzunarele statului ar rămâne circa 42 milioane de lei, suma pentru 12 luni, (am înmulţit cu 40 de judeţe), doar din economiile făcute la nivel de Galaţi.

Tot printr-un calcul statistic, am putea spune că la nivel naţional s-ar economisi circa 1,722 miliarde lei. O sumă nu tocmai de neglijat, s-o recunoaştem! 

Doi ani buni pentru părinţi

„Legea nu se va aplica oricum retroactiv. Părinţii care, la data intrării în vigoare a legii, vor fi deja în concediu de creştere a copilului, vor putea rămâne acasă, lângă copil, până la 2 ani”.

„Rămâne să vedem cum se va aplica legea în cazul mamelor care şi-au luat concediul de după naştere la care au dreptul prin lege şi care nu este totuna cu cel de creştere a copilului”, a declarat directorul AJPS.

„Trebuie menţionat aici că părintelui aflat în concediu de maternitate i se plăteşte asigurarea de sănătate şi îi sunt acoperite şi asigurările sociale, perioada de concediu considerându-se vechime în muncă”.

„Evident, au existat mereu şi persoane care au dorit să se ocupe de carieră şi să nu stea acasă, alături de copil, doi ani. La fel, avem şi mame care, la finele concediului de creştere a copilului, ies din bazele noastre de date şi intră în cele ale Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de unde vor primi indemnizaţie de şomaj”, a conchis Olimpia Ralea.  

500 de lei lunar pentru a renunţa la concediu?

Dacă 4.300 de părinţi gălăţeni au ales să fie alături de copii lor clipă de clipă, alţi 280 şi-au întrerupt concediul pentru a se întoarce la serviciu. Aceştia primesc un stimulent de 100 de lei lunar şi ridică în continuare alocaţia copilului, în valoare de 200 de lei.

Potrivit reglementărilor actului normativ care reduce cu un an durata maximă a concediului de creştere a copilului, stimulentul pe care îl vor primi părinţii care se întorc la serviciu înainte ca cel mic să împlinească un an ar putea creşte la 500 de lei lunar.

Nu trageţi statul în piept!

„În luna noiembrie, am recuperat, de la 50 de gălăţeni, suma de 28.800 de lei, drepturi necuvenite. Respectivii îşi întrerupseseră concediul de creştere a copilului şi lucrau din nou cu carte de muncă, fără a ne informa cu privire la aceste schimbări. Încasau deci şi indemnizaţia de creştere a copilului. Am avut şi cazuri în care situaţia a durat 10 luni. Mai avem de recuperat, de la 24 de persoane, suma de 15.350 de lei”.

Am formulat şi plângeri penale împotriva a 8 persoane care s-au aflat în această situaţie şi nu au dorit să plătească. Noi nu avem organe de recuperare a banilor, aşa că predăm dosarele celor de la Finanţe, care sunt foarte eficienţi în astfel de cazuri”, declară directorul executiv al AJSP, Olimpia Ralea.

În total, 149 de persoane au încasat, în 2010, 137.000 de lei de la AJPS fără să fi avut acest drept. Din păcate pentru ei, fie au înapoiat deja banii, fie urmează să o facă.

Dacă aveţi gemeni…

„Avem, în acest moment, 37 de părinţi în concediul de creştere a gemenilor. Aceştia primesc fie indemnizaţia fixă de 600 de lei, fie echivalentul a 85 la sută din veniturile sale pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 de lei, dar nu mai mult de 3400 de lei ca în cazul părinţilor cu un singur copil). Fiecare geamăn va primi indemnizaţia de 200 de lei, până la vârsta de 2 ani”, ne informează Olimpia Ralea.

Surprinzător, în ultima perioadă, lunar, AJPS înregistrează în bazele de date câte 7-8 cazuri noi de gemeni.

Citit 910 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.