Alo, Primăria!, unde merg copiii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cele două municipii şi două oraşe din judeţul Galaţi, numai în municipiul Galaţi există două creşe. În rest, nici Tecuciul, dar nici oraşele Târgu Bujor şi Bereşti nu au creşe… iar primarii spun că o eventuală construcţie de noi astfel de obiective nici nu ar fi o prioritate.

„La nivelul municipiului Galaţi există două creşe, aflate în administrarea Primăriei  municipiului Galaţi. Una este creşa nr. 1, din Micro 19, iar cealaltă, creşa nr. 36, de pe Regiment 11 Siret. Creşa nr. 36 a fost recent reabilitată, iar pentru reabilitarea creşei nr. 1, Primăria se află în procedură de licitaţie”, a prezentat situaţia purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole.

„La Tecuci nu avem nicio creşă, ci doar o grădiniţă cu educaţie timpurie, Grădiniţa nr. 17”, ne-a declarat şi primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstein.

Potrivit acestuia, „avem un proiect privind mutarea acestei grădiniţe, care se află la parterul unui bloc, într-un spaţiu nou construit, de la zero. La nivelul Tecuciului mai avem şi alte spaţii care ar putea fi amenajate pentru creşe…, cu proiectele stăm bine, bani nu prea avem”.

Mai bine locuri de muncă decât creşe

La nivelul oraşelor Tg. Bujor şi Bereşti, aici edilii nu prea sunt încântaţi de ideea de a construi creşe, chit că în prezent niciunul din cele două oraşe nu are aşa ceva.

Viceprimarul oraşului Bereşti, Tănase Bârlădeanu spune: „Am avut creşă, dar înainte de ’89. Acum, chiar dacă s-ar construi, nu prea cred că mamele şi-ar duce copiii la creşă, căci oricum nu ar avea la ce loc de muncă să se întoarcă”.

„Poate că ar duce copiii la creşă cei câţiva profesori, angajaţii, dar sunt puţini. La noi, mamele, în general, nu muncesc, iau ajutor social, sunt vreo 300 în situaţia asta, pentru că s-au închis unităţile, cum era Ţesătoria, IAS-ul sau cooperativa”.

„Aşa, femeile stau acasă, au grijă de copii, nu cred eu că ar duce copiii la creşă dar, mă rog, dacă Guvernul ne va da bani să construim creşe, o să le facem, doar nu o să refuzăm banii!”.

Şi Ştefan Arfire, primarul oraşului Tg. Bujor, este cam de aceeaşi părere: „dacă s-ar construi o creşă, probabil că ar fi patru până la zece părinţi care şi-ar duce copiii aici, dar nu mai mulţi… Oamenii nu au locuri de muncă, deci au cu cine lăsa copiii”.

„Creşe, am avut în oraş, dar s-au desfiinţat prin ’86-’87. Acum, în locul unde funcţiona o creşă are sediul Parchetul şi dispensarul. Avem un proiect, pentru construcţia unui cămin de bătrâni şi a unei creşe, în locul Judecătoriei, care se va muta, probabil vara viitoare, într-un nou sediu”.

„Vă spun că dacă ni se va aproba acest proiect, probabil că mai mulţi bătrâni vor fi interesaţi de cămin, decât părinţi, de creşă… Dar nu asta e problema, să ne dea Guvernul banii, că găsim ce să facem cu ei, doar nu o să-i pierdem!”.

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.