Medicii de familie îşi cer banii

Medicii de familie îşi cer banii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 34.000 de preşcolari şi elevi, în mediul rural gălăţean * Cu toţii depind de asistenţa medicală şcolară asigurată de 110 medici de familie * Triajul şi întocmirea rapoartelor de profil nu se plătesc, susţin medicii, iar situaţia trebuie rezolvată rapid * Ministerul Sănătăţii nu trimite banii, iar autorităţile locale, adesea în necunoştinţă de cauză, nu i-au cerut încă

În mediul rural gălăţean nu există medici şcolari, sarcinile de triere a elevilor la clasă şi de vaccinare potrivit calendarului şcolar revenindu-le medicilor de familie cu cabinete individuale în zonă. În aceste condiţii, reprezentanţii celor 110 medici de familie din mediul rural susţin că cele mai multe activităţi pe care le desfăşoară în şcoli ar trebui să le fie plătite, potrivit legii, de către autorităţile locale, posibilitate prevăzută în contractele individuale încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Cum acest lucru nu se întâmplă, medicii de familie susţin că nu vor să mai lucreze în şcoli pentru cei peste 34.000 de preşcolari din grădiniţe şi elevi,  până când autorităţile nu îi vor plăti pentru eforturile depuse. În prezent, potrivit preşedintei CJAS, farm. Olimpia Buzia, medicilor de familie le este plătită activitatea de vaccinare.

Triajul şi raportările, neplătite

Detalii suplimentare ne-a oferit directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP)  Galaţi, dr. Valentin Boldea.„La solicitarea medicilor de familie, încercăm să mediem relaţiile acestora cu autorităţile locale, astfel încât activitatea de medicină şcolară să nu fie afectată, în mediul rural. Totuşi, în cazul în care nu se găseşte o posibilitate, medicii de familie atrag atenţia că nu au nicio obligaţie de a asigura în continuare asistenţa medicală în unităţile şcolare atât timp cât această activitate nu este retribuită. Încă din 2008 există temeiul legal de a se încheia contracte cu autorităţile publice. Activitatea de imunizare este plătită prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  (CJAS), dar triajul şi raportările nu. Am ridicat problema şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, deoarece acesta este cel care asigură fondurile, prin transfer către autorităţile locale. Mergem deocamdată pe bunăvoinţa medicilor de familie, dar nici aceasta nu poate dura la infinit”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP)  Galaţi, dr. Valentin Boldea.  

„Aşa se întâmplă dintotdeauna. Medicul de familie are o profesie liberală, un cabinet, şi nu are nicio legătură cu medicina şcolară. Există cadru legal prin care primarii trebuie să plătească aceste servicii suplimentare medicului, doar că dânşii refuză să o facă”, ne-a declarat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărărşescu.

În oraşele mici, aceeaşi situaţie

„La Târgu Bujor suntem trei medici de familie şi trebuie să asigurăm asistenţa medicală şcolară pentru câteva sute de elevi. Nu este o muncă uşoară, atunci când este făcută bine. Triajul implică un consult real şi vă pot spune că mai mult de două clase de elevi pe oră nu pot consulta. La începuturi, pe vremea când eram medici de circă şi angajaţi ai statului, era normal să facem aceste lucruri fără să fim plătiţi, intrau în fişa postului. Nu vorbim peste tot de o rea-voinţă a autorităţilor, dar situaţia trebuie reglementată repede şi tocmai acest lucru îl încercăm acum, sesizând Direcţia de Sănătate şi Consiliul Judeţului.”, ne-a declarat dr. Cătălin Pleşa, medic de familie la Târgu Bujor şi Galaţi.

„Este şi riscant să mergem în şcoli fără să avem cadrul legale bine stabilit au autorităţile locale. Ni s-a întâmplat să întâlnim părinţi care să ne întrebe: ˝Cine eşti dumneata, ce căutai în şcoală şi de cum îţi permiţi să zici că fata mea are păduchi?˝ Totuşi, ne facem datoria aşa cum putem. Spre exemplu, efectuând triajul dar necompletând rapoartele către DJSP”, a mai spus dr. Pleşa.

Primarul oraşului Târgu Bujor a precizat: „Dacă Ministerul Sănătăţii ne va spune să dăm banii, vom plăti. Aşa cum ajutăm cabinete la încălzire, când au nevoie, sau la reparaţii, vom da şi aceşti bani. La urma urmei îi cheltuim pentru sănătate copiilor noştri”. 

Foto: Bogdan Codrescu 

 

Citit 1134 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2011 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.