Co-plata va însemna o cheltuială suplimentară anuală de maxim 600 de lei

Co-plata va însemna o cheltuială suplimentară anuală de maxim 600 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copiii, elevii, studenţii, bolnavii înscrişi în programele naţionale de sănătate şi pensionarii cu venituri mici vor fi scutiţi de co-plată

În 2012, mulţi dintre gălăţeni nu vor mai scăpa de coplată, atunci când merg la medic! Legea 220/2011, care care prevede cât şi unde vom plăti, s-a publicat deja în Monitorul Oficial, urmând ca până la începutul lunii februarie să apară şi normele de aplicare. Detalii suplimentare ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Maxim 600 de lei pe an

„Pacientul care merge la medic va plăti suplimentar pentru serviciile pe care le primeşte. Tarifele variază. Spre exemplu, o consultaţie la medicul de familie va costa 5 lei, iar una la medicul specialist, în ambulatoriu, va fi 10 lei. Cele mai scumpe servicii medicale cărora li se asociază coplata vor fi investigaţiile de înaltă performanţă, cum sunt RMN-ul sau cele realizate cu ajutorul computerului tomograf şi care ajung la 200 de lei”, ne-a informat dr. Boldea.

Fiecare pacient va avea un carnet cu file, care se vor completa şi vor rămâne la medic, pe măsură ce se achită sumele corespunzătoare coplăţii. Aceasta este noţiunea, nou introdusă, de tichet moderator pentru sănătate. În momentul în care pacientul va rămâne doar cu cotorul carnetului, deci va fi achitat sumele aferente coplăţii pentru servicii medicale până la plafonul maxim de 600 de lei anual, nu i se va mai cere să plătească suplimentar serviciile medicale. Nu ştim, în acest moment, cum vor arăta tichetele moderatoare pentru sănătate şi nici modul în care pacienţii vor intra în posesia lor”, a mai declarat sursa citată.

Cine nu va plăti?

Potrivit directorului-executiv al DJSP, vor exista şi gălăţeni cărora nu li se va impune să achite coplată pentru servicii medicale. „Vorbim aici despre copiii până în 18 ani, elevi, studenţi şi pensionari care au venituri mai mici de 470 de lei lunar. De asemenea, nu vor plăti pacienţii care sunt incluşi în programele naţionale de sănătate”, precizează dr. Boldea.

Citit 1957 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2011 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.