Medicii de familie nu îşi pot cumpăra cabinetele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Medicii de familie nu îşi pot cumpăra cabinetele
dr. Dumitru Mărăşescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medicii de familie spun că îşi pot număra pe degetele de la o mână colegii care au reuşit deja să îşi cumpere spaţiile în care şi-au amenajat cabinetele medicale individuale. Chiar dacă Primăria le-ar permite tuturor să cumpere repede, preţurile practicate pe metru pătrat, în acest moment, sunt mari, iar investiţia ar fi împovărătoare.  În consecinţă, cei mai mulţi dintre medicii gălăţeni de familie aleg varianta concesiunii spaţiului.

Vânzarea a început în 2007 şi încă merge greu

„Totul a început în 2007, printr-o lege care prevedea că primăriile trebuie să vândă cabinetele către medici, inclusiv către cei de familie, la preţul de 50 de euro pe metru pătrat. Medicii şi-au depus dosare şi au ajuns în faza de negociere, dar până la urmă s-a vândut un singur imobil, în Micro 40. Curtea Constituţională a anulat legea respectivă. Alţi trei medici de familie au dat în judecată Primăria şi au reuşit să cumpere, ulterior, două imobile cu cabinete. S-au reluat discuţiile în 2008, pe baza OUG 68, care prevedea că preţul de vânzare este de 250 de euro pe metru pătrat şi că Primăria poate vinde spaţiile, dar nu e obligată. Şi de această dată lucrurile au mers greu şi ne-am confruntat cu o perioadă de pauză.

În martie 2010, medicii de familie aveau un termen de două săptămâni pentru a semna actele de vânzare-cumpărare. Din două săptămâni s-a ajuns la un an şi jumătate. O altă problemă:  de la 1 ianuarie 2010, Primăria trebuia să aducă la standarde europene toate spaţiile pe care nu le vânduse, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

„Preţurile sunt prea mari!”

Detalii suplimentare ne-a oferit liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu. „Preţul este prea mare şi nu îmi permit să dau aceşti bani. În cât timp mi-aş amortiza o astfel de investiţie? Trebuie să se ţină cont de faptul că noi, medicii, nu cumpărăm aceste spaţii pentru a face comerţ sau orice alt fel de afacere. Muncim pentru oameni. În plus, când am preluat acest spaţiu, era dezastru. Deja am investit aici foarte mulţi bani pentru a-l transforma într-un cabinet medical. La nivel de Primărie şi Consiliu Local ar trebui să se ia hotărârea unei evaluări a spaţiilor pe care le ocupă cabinetele medicilor de familie. Trebuie să ştim preţul de plecare a spaţiului, apoi să se ajungă la negociere.  Dacă s-ar propune un preţ de circa 100 de euro pe metru pătrat, lucrurile ar sta altfel”, declară dr. Mărăşescu.

„Modificările făcute cu acordul Primăriei se scad din preţ!”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Daniela Ungurianu, a precizat: „Medicii de familie care şi-au cumpărat cabinetele medicale pot fi număraţi pe degetele de la o mână. În cursul acestui an, nici nu cred că s-a mai discutat despre acest subiect. Cei mai mulţi au concesionat spaţiul, adică plătesc Primăriei un fel de chirie. Când va fi vorba despre cumpărare, toate lucrările făcute din banii medicului, dar cu acordul Primăriei, trebuie să se scadă din preţul spaţiului. Când am cumpărat spaţiul pentru cabinet de pe strada Saturn, a fost nevoie să schimbăm acoperişul, să montăm centrală, să modernizăm instalaţiile sanitare şi aşa mai departe. Medicul face aceste investiţii de voie, de nevoie, pentru că există anumite criterii de îndeplinit ca să poţi avea un cabinet medical individual. Noi aşteptăm cu nerăbdare să se dea o hotărâre care să ne permită să cumpărăm spaţiile în care deja am investit. Dar sperăm ca preţurile să fie decente, în condiţiile în care veniturile cabinetelor sunt în scădere”.  

Citit 3525 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 23:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.