S-a redeschis policlinica Spitalului Judeţean
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

S-a redeschis policlinica Spitalului Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După un an şi jumătate de la începerea lucrărilor de reabilitare, ieri s-a inaugurat ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Lucrările s-au realizat cu fonduri europene şi co-finanţare din partea Consiliului Judeţului (CJ).

Potrivit managerului Spitalului Judeţean, dr. Călina Lazarovici, de săptămâna viitoare va începe mutarea în sediul reabilitat al ambulatoriului. Pacienţii sunt aşteptaţi la consultaţii în spaţiul reabilitat începând cu data de 3 ianuarie. În ultimele 18 luni, cabinetele din policlinică au funcţionat în spital, fapt care a creat un trafic intens, dar inevitabil, al gălăţenilor în spaţii unde ar fi trebuit să aibă acces doar în timpul programului zilnic de vizită.   

La festivitatea de inaugurare au fost prezenţi echipa managerială a Spitalului Judeţean, preşedintele CJ, Eugen Chebac şi membrii ai echipei de implementare a proiectului, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea şi medici ai Spitalului Judeţean. Evenimentul nu s-a bucurat totuşi de un prea mare interes în rândul medicilor şi al oficialităţilor locale, astfel că amfiteatrul Spitalului Judeţean a rămas pe trei sferturi gol.

Preşedintele CJ a declarat că termenul de 16 luni, stabilit iniţial pentru renovarea policlinicii nu a fost respectat din pricina faptului că anumite proceduri de achiziţie a aparaturii medicale au fost contestate, iar rezolvarea situaţiei a durat. 

Cât a costat?

Per total, s-au cheltuit 10.685.084,90 lei pentru modernizarea spaţiilor şi dotarea cabinetelor, valoarea co-finanţării din partea Consiliului ajungând la 2.414.036,70 lei. În acest moment, ambulatoriul are 40 de cabinete în care se vor asigura consultaţii şi tratament în 28 de specialităţi medicale.

Ce servicii oferă ambulatoriul?

În policlinica Judeţeanului, există cabinete care corespund tuturor secţiilor din spital. Puteţi beneficia, deci, de consult şi tratament în probleme de sănătate legate de: cardiologie, neurologie, oncologie, diabet şi boli de nutriţie, geriatrie, hematologie, chirurgie de diverse specialităţi, otorinolarigologie (ORL), oftalmologie, urologie, gastroenterologie, nefrologie etc. Unele dintre specialităţi, cum ar fi oncologia, vor funcţiona în cadrul cabinetelor de medicină internă.

„Deşi în spital nu există secţii cu paturi pe specialităţi medicale ca dermatovenerologie, psihiatrie şi alergo-imunologie, avem cabinete în ambulatoriu, unde pacienţii pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate”, a precizat dr. Lazarovici.  

Programarea consultului, afişată electronic?

Pe holurile ambulatoriului au fost montate panouri electronice, care ar putea fi folosite pentru a implementa un sistem de organizare şi afişare a ordinii în care pacienţii urmează să intre la consultaţii. De asemenea, am putut vedea că în cabinetele de stomatologie şi oftalmologie au fost aduse scaune speciale şi instrumente noi. Potrivit prezentării realizate de Consiliul Judeţului, toate cabinetele au fost dotate cu aparatură medicală modernă şi mobilier nou.

Ambulatoriul are şi un angio-RMN, aparat medical cu care medicii radiologi vor putea efectua investigaţii de înaltă performanţă. Pe lista de dotări medicale apar, printre altele, şi un video colonoscop, un ecocardiograf, un electrocardiograf portabil cu interpretare şi un fluoroscop urologic "C arm".

Probleme încă nerezolvate

Deşi modernizarea ambulatoriului este un pas înainte, problemele de la Judeţean nu sunt nici pe departe rezolvate. Numărul medicilor care consultă nu este momentan suficient de mare. Spre exemplu, spitalul are un singur chirurg pentru cazurile de chirurgie buco-maxilo-facială. În plus, susţine, directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea, normele care reglementează modul de lucru în policlinică nu sunt bine alcătuite.  

„Va trebui să avem şi o modificare de legislaţie, astfel încât partea de ambulatoriu să beneficieze de o finanţare cât mai bună din partea Casei de Asigurări de Sănătate.  Dacă vom merge în continuare pe aceleaşi restricţii, cu patru consultaţii pe oră şi maxim 28 de consultaţii pe zi, vom ajunge la aceleaşi cozi interminabile la cabinetele medicilor specialişti şi la contramandări de două sau chiar trei luni. Atunci când vorbim despre diabetici sau de cardiaci, este clar că nu sunt bolnavii care să poată aştepta. Autorităţile publice ar trebui să găsească soluţii pentru a deschide şi alte ambulatorii de specialitate. Trebuie să devenim competitivi cu mediul medical privat, care se dezvoltă într-un alt ritm. Dacă nu o facem, privatul ne va lua faţa”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publice Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Citit 5307 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2011 23:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.