În jocul absurd al semnăturilor persoanele cu handicap stau în continuare fără bani

În jocul absurd al  semnăturilor persoanele cu handicap stau în continuare fără bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ciuda promisiunilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, oamenii nu şi-au primit îndemnizaţiile nici acum

Ziarul nostru a mai scris şi la sfârşitul anului trecut despre faptul că cele aproximativ 11.000 de persoane cu handicap din judeţul Galaţi care beneficiază de indemnizaţie au fost lăsate fără remuşcări, de autorităţi fără bani de Crăciun şi de Anul Nou. Mai rău decât atât, aceştia nu şi-au primit drepturile nici măcar acum, deşi au fost purtaţi cu vorba că problema lor se va rezolva. La sfârşitul anului trecut, mesajul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice suna optimist: „Se rezolvă”. E adevărat că nu ni s-a precizat când.

Aşa cum ne-a mai declarat şi în materialele anterioare, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Manon Cristoloveanu, susţine că instituţia pe care o conduce şi Consiliul Judeţului au făcut toate demersurile pentru ca oamenii să-şi primească banii: „N-am primit viza Ministerului Finanţelor Publice”, precizează aceasta.

Documente trimise cu întârziere?

Neoficial, circulă varianta că o parte din vină ar purta-o cei de la CJ, care ar fi trimis târziu documentele la Trezorerie. Pe 20 decembrie s-a aprobat hotărârea în şedinţă, iar pe 21 decembrie ar fi fost termenul limită la care ar fi trebuit depuse hârtiile. Acestea au ajuns însă pe 22 decembrie.

Surse din cadrul CJ susţin că, chiar şi aşa, Ministerul Finanţelor Publice ar fi trebuit să acorde viza. Tot de la CJ am aflat că, de fapt, la mijloc ar fi fost o politică a Ministerului Finanţelor, care a promis că va încheia anul cu un anumit deficit bugetar, care ar fi fost depăşit dacă s-ar fi făcut aceste plăţi: „Ministerul Finanţelor a făcut teleconferinţă cu toate direcţiile de finanţe din ţară şi a dat undă verde la plăţi atât cât nu s-a depăşit deficitul bugetar admis de UE. Când s-a ajuns la procentul respectiv, s-au sistat plăţile şi s-au amânat pentru anul 2012”, vine explicaţia de la CJ.

Tăcere la Finanţe

Cu toate că am făcut repetate demersuri pentru a primi un răspuns atât de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Galaţi, cât şi la biroul de presă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, n-am primit niciun răspuns în mai bine de 24 de ore. Îl aşteptăm cu interes în continuare şi, imediat ce-l vom primi, îl vom publica şi pentru cititorii noştri.

Dincolo de aceste jocuri absurde ale semnăturilor, rămân cei 11.000 de oameni care nici de sărbători şi nici la început de an nu au o pâine s-o pună pe masă, deoarece, pentru cei mai mulţi dintre aceşti oameni, indemnizaţia de handicap este singurul venit al familiei.

Dacă motivul că Guvernul nu a dorit să depăşească cu nicio sutime deficitul bugetar pe care s-a angajat să-l aibă la finalul anului este adevărat, atunci măsura este chiar inumană, pentru că a lovit într-o categorie de oameni care ar merita mai multă consideraţie din partea tuturor, pentru că şi aşa au fost deja loviţi de soartă.

Nu ne rămâne decât să le transmitem celor vinovaţi mesajul pe care unul dintre cei 11.000 de gălăţeni năpăstuiţi l-a postat pe site-ul nostru:

„Nu cred că vreunul dintre cei care are drept de semnătură pentru eliberarea acestor bani a făcut Revelionul sau Crăciunul gândindu-se că nu are de mâncare sau vreun medicament esenţial. Totuşi, atunci când ocupi un post public, unde responsabilităţile tale afectează direct un număr considerabil de oameni, trebuie să înţelegi că nu poţi să-ţi satisfaci interesele tale, să iei salariul fără a-ţi fi îndeplinit obligaţiile de serviciu. Evident asta e teorie la noi, pentru că, în realitate, dincolo de aparenţe, a lucra la stat nu mai este cu mult diferit de a lucra la mafie, trebuie să laşi morala la uşă. Acestea sunt cuvintele pe care nimeni nu îndrăzneşte să le spună”.

Citit 2090 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2012 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.