Aditivii din dulciuri: Zahăr şi E-uri, combinaţie irezistibilă

Aditivii din dulciuri: Zahăr şi E-uri, combinaţie irezistibilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indiferent de vârstă, tuturor ne plac dulciurile. Cu toate astea, nu mulţi prepară prăjituri în casă şi recurg la cea mai simplă metodă de a-şi satisface nesfârşita poftă de ceva dulce: le cumpără din magazine gata preparate, cu tot felul de arome, creme şi adaosuri.

Ne-am plimbat prin supermarket şi am citit etichetele câtorva dulciuri, pentru a vedea care din ele conţin aditivi periculoşi sau suspecţi pentru organismul uman. Batonul de cereale „Nesquik”, preferatul copiilor, are doi aditivi suspecţi: sorbitol (E 420) care, în cantitate mare, poate provoca probleme ale intestinelor şi fosfat trisodic (E 339) ce face parte din categoria fosfaţilor. Cel din urmă este des întâlnit şi în lista detergenţilor.

Binecunoscutele bomboane „Silvana” sunt şi ele păcătoase. Cele cu aromă de fructe conţin tartrazină (E 102, periculos), posibil cancerigen, galben portocaliu (E 110, suspect), un compus care poate provoca tulburări ale tubului digestiv şi carmozina (E 122, suspect) ce provoacă hiperactivitate copiilor. Pufuleţii „Nică” au şi ei în compoziţie tratrazină şi carmozină.

Prăjitura casei cu şapte E-uri

Nici Prăjitura casei cu cacao şi fulgi de ciocolată „Alka” nu stă mai bine. Aceasta conţine nu mai puţin de şapte aditivi periculoşi sau suspecţi: propilen glicol (1520, periculos), posibil cancerigen, difosfat disodic (E 339, suspect) poate provoca tulburări digestive, esteri poliglicerici ai acizilor graşi (E 475, suspect) pot provoca boli ale ficatului, acid citric (E 330, periculos), generează afecţiuni bucale, acid sorbic (E 200, suspect) produce hiperactivitate şi gumă xantan (E 415, suspect), posibil cancerigen. Aceeaşi soartă tristă o are şi croissantul „7 days”. Pufosul desert cucereşte consumatorii prin gustul delicios datorită aditivilor: alginat de sodiu (E 401, suspect), care determină creşterea colesterolului, sorbat de potasiu (E 202, suspect), poate genera tulburări hepato-biliare, acid citric, sorbitol (E 420, suspect), posibil cancerigen, propionat de calciu (E 282, suspect), poate provoca tulburări ale aparatului digestiv. Napolitana „Joe Bro” cu lapte are şi ea E-uri dăunătoare organismului: poliricinoleat de poliglicerină (E 476, suspect) ce poate determina tulburări hepatice şi difosfat disodic (E 450i, suspect) posibil cancerigen.

Citit 5335 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.