Peste 13.000 de preşcolari şi elevi nu au acces la serviciile unui medic

Peste 13.000 de preşcolari şi elevi nu au acces la serviciile unui medic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest moment, peste 13.000 de elevii din 28 de unităţi de învăţământ sunt privaţi de accesul la serviciile unui medic şcolar sau al unui medic şcolar dentist. Potrivit directorul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu, cei 20 de medici şcolari (dintre care cinci stomatologi) şi cei 60 de asistenţi de medicină şcolară sunt nevoiţi, în acestă perioadă, să acopere necesarul de triaj, vaccinări şi toate celelalte servicii medicale şi în unităţile de învăţământ care nu au medic.

Unde nu sunt medici?

Potrivit dr. Georgescu, la Cabinetul medical şcolar nr. 8, care are arondaţi peste 2.950 de copiii, nu este medic, ci doar un post vacant. Astfel, sunt privaţi de serviciile medicului şcolar copiii de la: Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Gimnazială nr. 29 “Sf. Ana”, Şcoala Gimnazială nr. 3 “I.L. Caragiale”, Şcoala Gimnazială nr. 17 “Nichita Stănescu”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 49 “Alice”, Grădiniţa cu program normal nr. 35, Grădiniţa cu program prelungit nr. 41 “Codruţa”.

“Lipsa medicului de la nivelul acestui cabinet generează multiple dificultăţi în organizarea propriu-zisă a tuturor activităţilor specifice (campanii de vaccinare, competiţii sportive, examene de bilanţ, triaj epidemiologic, acţiunile de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile, etc.) şi în îndeplinirea corectă a tuturor responsabilităţilor privind sănătatea preşcolarilor şi şcolarilor care frecventează unităţile de învăţământ arondate”, precizează dr. Georgescu.

La Cabinetul Medical Dentar de la Colegiul Naţional “Costache Negri” există un singur post de medic, şi acela vacant. Cel care ar accepta postul ar trebui să aibă în grijă aproximativ 3.300 de copii de la: Colegiul Naţional “Costache Negri”, Şcoala Gimnazială nr. 7 “Constantin Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială nr. 13 “Ştefan cel Mare”, Grupul Şcolar “Sf.Maria”.

Situaţia e similară la Cabinetul medical dentar de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, unde nu există medic dentist. Situaţia se răsfrânge asupra celor circa 6.800 de elevi arondaţi, de la: Grupul Şcolar “Radu Negru”, Colegiul de Industrie Alimentară “Elena Doamna”, Seminarul Teologic, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin”, Colegiul Tehnic “Traian”, Şcoala Gimnazială nr. 19 „Ludovic Cosma”, Şcoala Gimnazială nr. 20 “Traian”, Şcoala Gimnazială nr. 22 „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Gimnazială nr. 16 “Nicolae Bălcescu”, Şcoala Gimnazială nr. 25 “Petru Rareş”, Şcoala Gimnazială nr. 15 “Elena Cuza”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 5 „Elena Doamna”, Grădiniţa cu program săptămânal nr. 32, Grădiniţa cu program prelungit nr. 45 “Parfumul Teilor”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 “Tedi” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 “Cristal”.

Norme stricte, medici puţini

În oraşul Galaţi, cei 15 medici şcolari de medicină generală şi 60 de asistenţi medicali şcolari trebuie să aibă grijă de sănătatea a peste 25.000 de copiii. Asta, în condiţiile în care, potrivit legii, unui medic i-ar trebui repratizaţi maxim 1.500 de copiii, iar unui asistent de medicină şcolară, maxim 800 de elevi şi preşcolari. Un medic şcolar stomatolog şi un asistent nu ar trebui să aibă în grijă mai mult de 1.500 de copii.

În momentul de faţă, Serviciul de Asistenţă Medicală al Primăriei are două posturi vacante pentru medici şcolari şi trei posturi pentru medici dentişti, în şcoli. De asemenea, există 16 posturi vacante pentru asistenţi medicali şcolari. Nici măcar ocuparea acestor posturi n-ar rezolva cu totul problema, dacă e să judecăm în funcţie de numărul optim de angajaţi impus de norme.

Ce trebuie să facă un medic şcolar?

Medicul şcolar are obligaţia de a se asigura că în unităţile de învăţământ se menţine un mediu sănătos pentru comunitatea de preşcolari şi/sau elevi, să identifice şi managerieze riscurile pentru sănătatea colectivităţii, să gestioneze circuitele funcţionale şi să verifice respectarea reglementărilor de sănătate publică. Tot în sarcina medicului şcolar cad serviciile medicale legate de imunizare şi triaj epidemiologic. De asemenea, medicul şcolar este cel care trebuie să se ocupe de evaluarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, de monitorizarea copiilor cu afecţiuni cronice şi de eliberarea documentelor medicale necesare. Medicii din reţeaua de medicină şcolară acordă scutiri medicale, îngrijiri medicale pentru afecţiuni curente (în cazul în care acestea nu necesită solicitarea Serviciului unic de urgenţă - 112, până la preluarea copilului de către medicul de familie sau în colaborare cu acesta. Elevii mai pot beneficia şi de acordarea de consultaţii medicale la cerere, de eliberarea de bilete de trimitere în regim special şi de reţete gratuite şi acordarea de prim ajutor în caz de urgenţă. Nu în ultimul rând, medicul şcolar trebuie să desfăşoare activităţi de educaţie pentru sănătate şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

Citit 2168 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.