Ce afecţiuni pot ascunde arsurile gastrice

Ce afecţiuni pot ascunde arsurile gastrice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi comune la majoritatea persoanelor, arsurile gastrice pot reprezenta, în anumite condiţii, indicii ale unor afecţiuni ce nu trebuie trecute cu vederea. În cazul în care suferiţi de arsuri de stomac cu o frecvenţă mai mare de două ori pe săptămână, este necesară o vizită la medicul de familie. Acesta este cel mai în măsură să te îndrume mai departe, pentru urmarea unui tratament de specialitate.

A trata sau a ignora?

Multe dintre cazurile de arsuri gastrice au drept cauză boala de reflux gastrointestinal. Lăsată netratată, această afecţiune va duce, în timp, la apariţia a mai multe boli, multe dintre ele afectându-ne simţitor calitatea vieţii sau putând fi chiar letale.

Esofagul este despărţit de stomac printr-o membrană, care poartă numele de sfincter esofagian inferior. Dacă la o persoană normală această membrană este închisă, deschizându-se doar atunci când alimentele trec în stomac, la un pacient care suferă de reflux gastroesofagian această membrană se deschide şi dinpre stomac spre esofag. Astfel, alimentele şi sucul gastric trec în esofag, producând senzaţia de arsură.

Depinde ce, cât şi cum mâncăm

„În majoritatea cazurilor aceste arsuri sunt localizate în piept şi apar, cu precădere, în timpul nopţii. Există o legătură strânsă între ce alimente am consumat şi apariţia arsurilor gastrice. Deoarece pereţii esofagului nu sunt făcuţi pentru a suporta acidul clorhidric din stomac, apar acele dureri chinuitoare care, lăsate netratate, pot duce la diverse complicaţii”, este de părere dr. Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Predispoziţii

Cauza principală a apariţiei arsurilor stomacale o reprezintă creşterea presiunii intragastrice. „Persoanele obeze, cele care suferă de afecţiuni cum ar fi ulcerul duodenal sau femeile gravide sunt predispuse să dezvolte reflux gastroesofagian. Cei care ştiu că au o sensibilitate trebuie să evite alimentele grase şi condimentate, precum şi produsele alcoolice, cafeaua şi tutunul”, mai adaugă dr. Botezatu.

Tratamentul medicamentos al bolii de reflux

Pe lângă prevenţie, despre care deja am vorbit, boala de reflux gastroesofagian necesită, în unele cazuri, şi un tratament medicamentos. Acesta constă în administrarea de medicamente care au rolul de a reduce aciditatea din stomac, făcând astfel mai puţin probabilă trecerea acidului gastric în esofag. 

Dacă şi după luarea acestor medicamente arsurile persistă, este necesară consultarea unui medic specialist, care va stabili dacă este necesară o endoscopie digestivă superioară.

De multe ori, boala de reflux poate cauza anumite complicaţii respiratorii, cum sunt crizele de astmă sau senzaţiile de sufocare în timpul nopţii şi la trezire.

Alte cauze ale arsurilor gastrice

Unele medicamente, cum sunt somniferele sau calmantele, pot cauza arsuri gastrice persoanelor care au o astfel de predispoziţie. Dacă aveţi acest gen de probleme, trebuie să vă adresaţi din nou medicului specialist, care va decide dacă este necesară schimbarea acestor medicamente.

Pacienţi care necesită o atenţie specială

În cazul pacienţilor de peste 50 de ani, care vin la medic acuzând arsuri gastrice, sunt necesare şi alte analize, pe lângă cele specifice bolii de reflux gastrointestinal. Acest lucru este recomandat, deoarece o serie de afecţiuni, cum este boala coronariană, poate avea simptome asemănătoare refluxului gastroesofagian.

Citit 2649 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2012 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.