Durere şi hrană pe sponci - Ce mănâncă un bolnav de 4 lei pe zi?

Durere şi hrană pe sponci - Ce mănâncă un bolnav de 4 lei pe zi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2008, pe durata internării, bolnavii ar trebui să mănânce bine ca să lupte cu boala * În realitate, bolnavii din anumite spitale gălăţene mănâncă de 4-5 lei pe zi, adică jumătate din norma de hrană impusă de lege *


 

Sănătatea gălăţeană e săracă, bugetele spitalelor sunt mici, aşa că pacienţii internaţi nu pot beneficia de întreaga normă de hrană prevăzută de lege. De curând, spitalele din judeţ au raportat Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) date referitoare la asigurarea hranei pacienţilor. „E drept că, în anumite cazuri, sumele dedicate alocaţiilor de hrană sunt mai mici faţă de cele prevăzute în Hotărârea de Guvern 429 din 2008. Dar, aşa cum ştim cu toţii, situaţia financiară a sistemului nu este una bună, iar spitalele asigură hrana pacienţilor aşa cum pot”, precizează directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. Hrana asigurată pe durata internării ar trebui să îi permită bolnavului să îşi fortifice organismul şi să lupte mai bine cu boala. Din păcate, e greu de crezut că trei mese zilnice care valorează, în total, mai puţin de 5 lei, pot să îi dea bolnavului forţă de a suporta suferinţa şi de a se însănătoşi.

Ce spune legea şi cât pot da spitalele?

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a transmis DJSP că, în prezent, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) decontează serviciile medicale pentru 2.954 de pacienţi lunar, în condiţiile în care unitatea sanitară tratează în 30 de zile peste 4.000 de pacienţi. În aceste condiţii, Spitalul Judeţean informează că norma de hrană este de 4,3 lei pe zi. Potrivit legii, pentru mesele zilnice ale unui bolnav adult internat în spital ar trebui cheltuiţi, zilnic, cel puţin 7 lei. Alocaţia de hrană a unui diabetic nu ar trebui să scadă sub 12 lei, în vreme ce un bolnav de cancer ar trebui să mănânce în fiecare zi de internare alimente în valoare de 11,5 lei. Un bolnav internat cu arsuri ar trebui, de asemenea, să beneficieze de trei mese zilnice în valoare totală de 11,5 lei. Avem deci bolnavi care nu se pot bucura nici măcar de jumătate din mâncarea pe care statul ar trebui să le-o asigure prin lege.

Pentru copiii bolnavi de hepatită alocaţia ar trebui să ajungă la 13,5 lei. Cu titlu general, alocaţia de hrană a unui copil cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani nu ar trebui să fie mai mică de 6 lei, iar cea a unui copil cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani nu ar trebui să scadă sub pragul de 7,8 lei. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii asigură, în acest moment, o alocaţie de hrană în valoare de circa 5 lei. Totuşi, conducerea spitalului a informat DJSP că şi în aceste condiţii meniul pacienţilor internaţi include zilnic carne, lapte, ouă, brânzeturi, fructe şi legume.

Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” informează că „în cadrul unităţii se asigură integral hrana pacienţilor, prin acoperirea necesarului caloric zilnic. Meniurile includ carne sau preparate din carne zilnic, suplimente alimentare pentru regimuri , iar costurile cu hrana sunt în medie de 7,42 lei pe zi şi respectă raportul calitate-preţ”. Potrivit legii, însă, alocaţia de hrană pentru un bolnav cu probleme psihice ar trebui să fie de minim 10 lei. Tot HG 429 din 2008 stabileşte faptul că un bolnav adult de tuberculoză trebuie să mănânce zilnic de 13 lei, iar un copil de 11 lei. În prezent, potrivit informării remise de Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi către DJSP, bolnavii de TBC internaţi primesc zilnic mâncare în valoare 6,17 lei, iar cei internaţi cu alte probleme decât cele cauzate de tuberculoză activă beneficiază de o alocaţie de hrană în valoare de 4,42 lei. Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva” informează că alocaţia de hrană a unui pacient internat este de 4,63 de lei. Legea spune că un bolnav de HIV/SIDA, de exemplu, ar trebui să mănânce la 13 lei pe zi, iar alocaţia de hrană a unui copil infectat cu HIV nu ar trebui să scadă sub 11 lei pe zi.

Tecucenii susţin că se pot respecta normele

Potrivit informării înaintate către DJSP, la Spitalul Municipal „Anton Cincu” valoarea alocaţiei de hrană se apropie de cea prevăzută de lege. „Pentru pacienţii internaţi cu regim alimentar comun se asigură o normă de hrană cuprinsă între 5 şi 7 lei per pacient,  iar pentru pacienţii cu regim dietetic se asigură o normă de hrană cu valoare cuprinsă între 8 şi 10 lei per pacient”, informează spitalul.

Citit 3833 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.