Datoriile spitalelor gălăţene

Datoriile spitalelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

De la descentralizarea sistemului sanitar, spitalele gălăţene nu au mai acumulat datorii astronomice către furnizorii de medicamente, materiale sanitare şi servicii

Nu puţine sunt cazurile în care managerii de spitale spun că banii alocaţi de la bugetul de stat prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu sunt suficienţi pentru asigurarea unui act medical de cea mai bună calitate. Banii sunt puţini, în condiţiile în care preţul medicamentelor şi al materialelor sanitare nu este deloc unul mic. Prefectura Galaţi a solicitat spitalelor gălăţene, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, să prezinte un bilanţ cu datoriile curente şi cu sumele pe care le mai au de încasat. La circa un an şi jumătate de la descentralizarea sistemului de sănătate şi de la achitarea datoriilor spitalelor, unităţile gălăţene nu mai datorează sume foarte mari furnizorilor de materiale, medicamente şi servicii.

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a informat DJSP că, în prezent, nu are de achitat datorii către furnizori. Are însă de încasat 10 milioane de lei pentru servicii medicale prestate în cursul anului trecut: şase milioane pentru serviciile din luna decembrie şi patru milioane pentru prestaţiile din cadrul programelor naţionale de sănătate, din perioada iunie decembrie 2011.

Totuşi, spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi funcţionează în regim de avarie dat fiind faptul că, potrivit informărilor DJSP, personalul medical rezolvă peste 4.000 de cazuri medicale lunar, iar CJAS, decontează pentru mai puţin de 3.000 de cazuri. Cu alte cuvinte, nu există datorii, dar nici bani pentru asigurarea tuturor nevoilor. Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, toate datoriile aferente anului trecut au fost deja achitate. Acum, spitalul mai are de virat bani către furnizorii de materiale şi servicii, dar datoriile nu au ieşit din termenul de plată.

Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” avea de plătit către furnizorii de materiale şi servicii, la începutul anului, suma de 450.778,14 lei, dar termenul scadenţei nu fusese depăşit. Aproape un milion de lei avea de plătit către furnizori şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Cuvioasa Parascheva”, la începutul anului. Conducerea spitalului menţionează, însă, că unitatea avea şi de încasat 1.523.541 lei, dintre care 1.505.512 ar urma să vină de la CJAS.

Maternitatea „Buna Vestire” are de plătit către furnizori 624.639 lei, datorie care a ieşit din termenul de plată, potrivit informării pe care a trimis-o spitalul către DJSP. Din suma totală, 451.602 lei reprezintă datorii către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, iar restul reprezintă prestări de servicii. Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva” informează că nu are datorii ieşite din termenul legal de plată. La Tecuci, spitalul municipal avea, la începutul anului, datorii de 1.363.000 lei. Achitarea a 820.000 de lei urma să se facă după expirarea termenului scadent, potrivit informaţiilor DJSP. Spitalul orăşenesc din Târgu Bujor a informat autorităţile gălăţene din sănătate că nu are niciun fel de datorii restante.

Citit 1586 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2012 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.