Medicii de familie din Judeţean vor concesionarea sau vânzarea cabinetelor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Medicii de familie din Judeţean vor concesionarea sau vânzarea cabinetelor
dr. Stela Iacobescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medicii de familie care au cabinete individuale în incinta clădirii Ambulatoriului Spitalului Judeţean nu doresc să mai plătească chirie pe spaţiile ocupate şi solicită Consiliului Judeţului (CJ) şi spitalului să le concesioneze sau să le vândă cabinetele.

Potrivit site-ului Tribunalului Galaţi, nouă medici de familie au cerut şi au obţinut instituirea sechestrului pe spaţiile Consiliului Judeţului aflate în administrarea spitalului. Numele medicilor care au deschis acţiunile în instanţă, în dosarele 11211/233/2011 (înregistrat pe 31 mai la Judecătoria Galaţi şi care are ca motiv de judecată obligaţia de a face - n.r. medicii au apelat la instanţă pentru a obţine fie concesionarea, fie cumpărarea spaţiilor) şi 17084/233/2011 (înregistrat pe 29 august la Judecătoria Galaţi - dosar în care s-a obţinut sechestrul) sunt: Ecaterina Mocanu Aursulesei, Florentina Vasilache, Mioara Comănescu, Stela Iacobescu, Maria Bezman, Florina Vasilache, Corina Sandu, Norica Toader şi Angela Popa. Ieri, a fost termen de judecată în dosarul înregistrat pe 31 mai 2011.

Miercuri, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Olimpia Buzia, ne-a informat că, în situaţia în care medicii nu îşi clarifică situaţia spaţiilor, contractele acestora ar putea fi suspendate după data de 16 martie. De asemenea, directorul Direcţiei Judeţene a Sănătăţii Publice (DJSP) dr. Valentin Boldea, a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea radia cabinetele medicilor, dacă acestea nu au spaţii adecvate, dar că ar prefera să încerce să îi ajute pe medici, în loc să recurgă la măsuri radicale.

„Nicăieri nu se mai percep chirii!”

Surse din rândul medicilor susţin că nu doresc să plătească chiria de 7 lei pe metrul pătrat de cabinet, deoarece se simt ameninţaţi şi consideră că, în scurt timp, Judeţeanul şi Consiliul Judeţului le vor transmite că nu îi mai vor drept chiriaşi şi îi vor da afară. Mai multe ne-a spus unul dintre medicii cu cabinet în incinta Ambulatoriului, dr. Stela Iacobescu.

„Nicăieri în judeţ nu se mai practică soluţia închirierii cabinetelor. Solicităm Consiliului Judeţului să ne concesioneze aceste spaţii sau să ni le vândă. Nu este vorba despre cheltuirea celor 7 lei pe metru pătrat, pentru chiria lunară. Costurile concesiunii ar fi similare. Dar concesionare s-ar face pe termen îndelungat, astfel că nu ni s-ar putea cere de la o lună la alta să părăsim spaţiile în care deja am investit”, spune dr. Iacobescu.

Pericolul radierii cabinetelor

Preşedinta CJAS, farm. Olimpia Buzia, a precizat: „Spitalul Clinic de Urgenţă ne-a trimis un document prin care ne informa în privinţa refuzului medicilor de a semna actele adiţionale în vederea prelungirii perioadei de închiriere a spaţiilor. În aceste condiţii, noi am trimis corpul de control pentru a verifica situaţia la faţa locului şi pentru a-i informa pe medici că, în lipsa dovezii că îşi desfăşoară legal activitatea în respectivele spaţii, Casa Judeţeană le va suspenda contractele. I-am chemat pe medici la discuţii şi nu au venit, aşa că am stabilit, în acord cu dumnealor, o oră la care să îi vizităm, ieri la prânz. Dumnealor se aşteptau să li se confişte parafele şi să se ia alte măsuri. Însă noi nu am avut niciodată o astfel de intenţie. În ceea ce priveşte situaţia încetării contractelor, nu vorbim despre ceva care se va întâmpla astăzi sau mâine. Până pe data de 16 martie nu se va lua nicio măsură”.

Directorul-executiv al DJSP, dr. Valentin Boldea, a declarat că, într-adevăr, lipsa spaţiului pentru cabinet poate duce la desfacerea contractului cu CJAS. În plus, DJSP "ar putea radia cabinetele rămase fără spaţiu. Dar nu doresc să fac acest lucru, ci să îmi sprijin colegii medici în măsura posibilităţilor. Oricum, consider că valoarea chiriei nu este una mare”, a conchis dr. Boldea.

De cealaltă parte, dr. Iacobescu declară: „Nu înţeleg cum ne poate spune cineva că nu avem spaţiile cabinetelor. Dacă pe aceste spaţii avem deja sechestru, nu înseamnă că avem şi spaţiile? Poţi să pui sechestru pe ceva care nu există?”.

În perioada imediat următoare, vă vom ţine la curent cu modul în care evoluează acest caz.

 


 

Chirii noi pentru spaţiile din Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean Galaţi a iniţiat un proiect de hotărâre privind modificarea chiriilor a spaţiilor aflate în proprietatea publică a judeţului Galaţi şi în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi. Chiria pentru comerţ va fi 40 de lei/mp, asistenţă medicală - 2 lei/mp/lună, activităţi medicale, analize medicale - 7 lei/mp/lună, învăţământ - 2 lei/mp/lună, farmacie - 12 lei/mp/lună iar chiria pentru cele 98 de grasoniere ale celor două blocuri ale spitalului - 78 de lei/lună.  Din toate aceste taxe, numai taxa de comerţ este dublă faţă de cea actuală; în rest, chiria pentru garsoniere a rămas neschimbată, iar cazurile de spaţii folosite pentru analize de laborator, farmacie, sau activităţi de învăţământ sunt doar ipotetice, neexistând în mod real. Taxa nouă de 2 lei/mp/lună se va aplica pentru cabinetele medicale ale celor 10 medici de familie din spital. (Maria Măndiţă)


 

Citit 4596 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2012 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.