Aşa cum v-am informat, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a aprobat Protocolul Naţional de Triaj al pacienţilor din Structurile pentru Primirea Urgenţelor. Protocolul stabileşte un model de triaj al cazurilor de urgenţă care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgente (UPU) astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă.
Marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu medicii coordonatori şi reprezentanţi ai personalului din serviciile UPU-SMURD, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a prezentat protocolul în funcţie de care urmează să fie acordată asistenţa de urgenţă la acest nivel şi aşa cum am promis vă prezentăm noua metodologie.
„Protocolul este rezultatul activităţii de peste şase luni a Comisiei de specialitate în medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătăţii. Sistemul clasifică pacienţii după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme de urgenţă similare (Statele Unite, Marea Britanie, Australia). Algoritmul stabileşte modul de încadrare a fiecărui caz într-o categorie anume în momentul prezentării în urgentă şi se foloseşte mai ales atunci când Unitatea de Primiri Urgenţe este aglomerată.
De asemenea, protocolul stabileşte timpul maxim de la sosire până la consultarea de către primul medic. Astfel, cazurile se pot clasifica în cinci categorii: de cod roşu - situaţie de gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului; cod galben - prevede ca pacientul să fie consultat în maximum zece minute; cod verde - în 30 de minute, cod albastru - în 60 minute şi cod alb - în cel mult 120 minute.
Ulterior consultării de către primul medic, cazul urmăreşte procedura normală în Unitatea de Primiri Urgente, fiind investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de către alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, transfer sau tratament în ambulator.
„Avem nevoie de reguli şi norme clare în spitale, numai astfel putem exclude pe viitor pericolul repetării unor cazuri precum cel de la Slatina”, a mai afirmat dr. Arafat.
Asistenţi medicali cu „muncă de răspundere”
Pentru implementarea noului sistem de triaj al urgenţelor, din fiecare UPU trebuie selectaţi câte doi asistenţi medicali, care să fie capabili să diferenţieze pacienţii aflaţi în situaţie de risc vital, de cei cu suferinţe care nu necesită intervenţie imediată. Asistentul de la triaj va avea o responsabilitate extrem de mare.
„Problema e că aceşti asistenţi nu pot fi decât cei mai buni şi sigur că dacă se vor ocupa de triere, li se va simţi lipsa la boxele cu pacienţii în stare gravă. Oricum, după ce-i vom selecta, asistenţii specializaţi în triaj vor fi şcoliţi la Tg. Mureş sau Iaşi” - ne-a precizat medicul coordonator UPU-SMURD, dr Angel Trifan.
În concluzie, introducerea codului culorilor şi pentru ierahizarea gravităţii urgenţelor medicale ar trebui să elimine „neînţelegeri” precum cea de tristă celebritate care a ucis un om la UPU din Spitalul Judeţean Slatina. Asta însă doar cu condiţia respectării protocolului de aplicare.