Voluntarii din prima linie a medicinii de urgenţă

Voluntarii din prima linie a medicinii de urgenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără salariu şi, uneori, doar cu speranţe firave de angajare, voluntarii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean vin să ajute, ori de câte ori pot. Sunt şi situaţii în care, după ce şi-au terminat tura, cer să mai rămână în serviciu o noapte, ne spune coordonatorul departamentului UPU-SMURD, dr. Angel Trifan. Toţi lucrează sub coordonarea medicilor şi cei mai mulţi au program organizat în ture. Sunt însă şi câţiva care ajung la spital doar atunci când timpul le permite.

16 asistente şi brancardieri

„Acum, avem 16 voluntari în cadrul departamentului UPU-SMURD, asistente şi brancardieri. Avem spre exemplu o asistentă care, deşi are studii superioare, lucrează ca voluntar. Apoi, avem o absolventă de ASE care şi-a pierdut locul de muncă şi lucrează, de asemenea, ca voluntar la noi. Unii dintre ei reuşesc însă să îşi împartă timpul în aşa fel încât să ajungă aibă şi loc de muncă şi să vină şi la spital, să ajute. Fac ture de noapte şi vin chiar şi de Revelion”, ne spune dr. Trifan.

Cum ajută?

În general, ne spune coordonatorul UPU-SMURD, sarcinile voluntarilor implică un grad ceva mai scăzut de responsabilitate. Spre exemplu, li se poate cere să ducă un bolnav la investigaţii (munca infirmierului), să ducă şi să aducă analize medicale sau să ajute la centralizarea datelor şi întocmirea foilor de observaţie. Asistentele voluntare din UPU au drept de liberă practică aşa că, atunci când greşesc, răspund în faţa şefului de tură şi în faţa superiorilor acestuia. „Nu iau voluntari la intervenţii SMURD. În maşina medicului nu e loc, la intervenţii participând şi un medic rezident. Iar Ambulanţa pleacă de la ISU, iar acolo se lucrează într-un sistem militarizat şi regulile de participare sunt mai stricte”, spune dr. Trifan.  

Ca să te angajezi la UPU, trebuie să fi fost voluntar 

„Ca să ajungi să fii angajat în UPU, trebuie să fi făcut voluntariat în sistem. Uneori ţin cont de durata activităţii de voluntariat, dar nu e singurul criteriu. Totuşi, simplul fapt că faci voluntariat aici nu înseamnă neapărat că te vei şi angaja. Le spun acest lucru de la început tuturor celor care vin să facă voluntariat”, precizează sursa citată.  

Dr. Mihai Şerban: voluntariatul şi drum spre alegerea specializării în medicină

Dr. Mihai Şerban este medic rezident în medicină de urgenţă în anul III. Lucrează acum la departamentul UPU-SMURD din Galaţi şi spune că voluntariatul i-a deschis o portiţă spre medicina de urgenţă. „Am lucrat ca voluntar la Bucureşti, timp de aproape un an, la Serviciul de Ambulanţă şi la Spitalul Universitar. Am învăţat că nu ajunge să ai o pregătire teoretică solidă ca să fii un bun salvator. Practic, eşti faţă un faţă cu un om care e pe moarte şi trebuie să ştii ce să faci. În momentul în care am început să lucrez ca voluntar, nu ştiam încă ce specialitate îmi voi alege, iar activitatea mi-a deschis o portiţă spre medicina de urgenţă”, spune dr. Mihai Şerban.

Citit 4818 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.