Primarul Nicolae ţine partea garajelor

Primarul Nicolae ţine partea garajelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe scurt, cazul lui Romică Spiridon de pe Portului nr. 5 este cel al unui fost chiriaş al Primăriei care s-a lăsat amăgit să cumpere de la aceasta apartamentul în care stătea, într-o casă de aproape un secol, cu mai mulţi chiriaşi. S-a angajat la nişte rate pe ani buni şi în acelaşi timp a investit în renovarea ei.

Doar că, surpriză!, Primăria nu i-a vândut şi terenul din curtea casei peste care trebuie să treacă pentru a ajunge la uşa locuinţei. I-a întocmit forţat contract de închiriere şi l-a pus să-i plătească chiria şi cu ani în urmă. Deci i-a vândut un apartament într-o casă ce are şi curte,. Dar fără vreo parcelă din curte. Zboară de la poartă la uşă, dacă te ţine entuziasmul…

Şi asta n-ar fi nimic. În curtea respectivă, acelaşi proprietar fără scrupule, recte primăria, „găzduieşte” din timpuri imemorabile (1985) un garaj al unei persoane ce n-are vreo legătură cu imobilul, nefiind nici chiriaş, nici proprietar al acesteia. Primăria se bucură la mizilicul de bani plătiţi de respectivul garajist, însă adevărata notă de plată e în contul altcuiva!

Ping-pong de-a lungul ţevii

Mai precis, garajul respectiv, contrar normelor, e amplasat pe ţevile de apă ce duc la apartamentul lui Romică Spiridon. Acesta nu poate interveni să le repare, deşi e evident că acestea au probleme. Primăria, ca un „bun” proprietar, n-are nicio treabă cu asta, şi îl trimite pe Spiridon la Apă Canal să-i rezolve problema.

Niţă Podaru, directorul de producţie al firmei amintite, susţine că nu intră în responsabilitatea acesteia reparaţiile de pe domeniul privat, indiferent cui aparţine el, o persoană fizică, o firmă, o instituţie sau chiar Primăria. „În sarcina noastră sunt doar reparaţiile ţevilor de pe domeniul public, celelalte sunt în sarcina proprietarilor terenurilor sau construcţiilor, indiferent cine sunt aceştia, persoane private, firme sau instituţii publice. Iar în contractul de concesiune pe care îl avem cu Primăria pentru reţeaua de apă şi canalizare nu este stipulat ca Apă Canal să facă reparaţii în imobilele sau pe terenurile Primăriei”, ne-a declarat directorul Podaru.

Prin urmare, e evident cine trebuie să repare instalaţia de alimentare cu apă. Nu şi pentru Primărie, al cărei purtător de cuvânt, jurista Nicoleta Manole, ne-a închis telefonul când i-am cerut să ne precizeze clar şi fără echivoc ce articol de lege le susţine nepăsarea.

Primar vechi, obiceiuri eterne

Şi aceasta n-ar fi mare lucru dacă indiferenţa proprietarului numit Primăria Galaţi n-ar fi în pericol să-i surpe la propriu casa lui Romică Spiridon.

La vremea când şi-a cumpărat apartamentul, acesta vrut să intre şi în posesia spaţiului de la baza clădirii, o incintă practicată chiar în partea de fundaţie aflată deasupra solului. Primăria a refuzat să-i vândă şi acest spaţiu, păstrându-şi chiriaş în acest „spaţiu cu altă destinaţie”. Chiriaşul, aţi ghicit!, cel care are şi în curte un garaj.

Spaţiul respectiv se degradează însă pe zi ce trece, chiriaşul, evident, nu are nici un drept sau interes să-l repare, iar apartamentul lui Spiridon de deasupra riscă să se prăbuşească. Deşi noi am scris despre cele de mai sus, deşi nefericitul proprietar al apartamentului din Portului nr. 5 a fost în audienţă la primar, nimic nu s-a mişcat.

În afară de o hârtie. Prin care, referindu-se la petiţia, dar şi audienţa lui Spiridon, primarul Dumitru Nicolae îl informează pe acesta că „garajul (magazie) este proprietatea d-l Danilov Mihail”, iar „în situaţia afectării conductei de canalizare vă rugăm să vă adresaţi Apă Canal”. Ca şi cum ţevile respective ar trece prin garaj nu prin terenul de sub el.

În finalul adresei, din care rezultă clar că picior de funcţionar n-a călcat în teren să constate situaţia, primarul Nicolae îi explică lui Spiridon că un eventual litigiu cu proprietarul garajului îl poate soluţiona amiabil sau în instanţa de judecată. Că de soluţionat rezonabil cu Primăria, adevăratul vinovat, nici nu poate fi vorba…

Inutil să mai amintim că adresa de răspuns poartă la dată anul 2011, deşi suntem în alt an de peste un trimestru. Adevărul e că un anumit tip de atitudine în Primăria Galaţi nu se schimbă, indiferent de numărul de mandate. Sau cu atât mai mult…

Citit 2238 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.