Soluţii pentru modernizarea blocurilor operatorii de la Judeţean

Soluţii pentru modernizarea blocurilor operatorii de la Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * "Investiţii se vor face, dar sumele necesare sunt foarte mari”, precizează directorul medical al Judeţeanului, prof.dr. Dorel Firescu *  „Parteneriatul public-privat poate fi o bună soluţie de moment”, apreciază neurochirurgul dr. Corneliu Marinescu *

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” a informat Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi că în blocurile operatorii „dotarea actuală este în cea mai mare parte învechită, necesitând înlocuire la nivelul aparaturii medicale de înaltă performanţă de specialitate, instrumentar chirurgical, mobilier medical şi sisteme de tratare a aerului”.

În prezent, Judeţeanul funcţionează cu un bloc operator aseptic cu 15 săli de operaţie, cu 2 săli de operaţie septice (necesare, spre exemplu, în cazul intervenţiilor neurochirurgicale), cu un bloc operator pentru naşteri care are o sală de operaţii şi cu un compartiment de Arşi, de asemenea dotat cu sală pentru intervenţii chirurgicale.

Directorul medical al spitalului, prof. dr. Dorel Firescu a declarat că procedurile de reabilitare şi dotare a blocurilor operatorii sunt în curs, dar că investiţiile care trebuie făcute sunt însemnate, iar banii nu pot veni peste noapte. „Se vor reface circuitele din blocurile operatorii şi, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţului, se vor efectua lucrările necesare de modificarea blocurilor operatorii. Este adevărat că operăm cu lucruri vechi şi din cauză că spitalul are nişte ani (40 –n.r.), iar lucrările costă adevărate averi, aşa că nu se pot realiza foarte repede”, a precizat prof.dr. Dorel Firescu.

„De ce nu putem colabora cu firme private?”

Neurochirurgul dr. Corneliu Marinescu este de părere că parteneriatul public-privat este soluţia pentru a avea condiţii bune în sălile de operaţii şi aparatură performantă care să îi permită medicului să îşi atingă potenţialul profesional. „Există o serie întreagă de noi tehnologii în care s-a investit recent, cum ar fi RMN-ul sau computerul tomograf, dar simplul fapt că ele au fost cumpărate şi aduse în spital nu este întotdeauna suficient.

Pentru neurochirurgie, de exemplu, în momentul în care ai o creştere foarte mare a numărului de pacienţi cu tumori ai nevoie de mai multă substanţă de contrast. Este esenţială dotarea care ne ajută să aflăm cu ce ne confruntăm înainte să intrăm în sala de operaţii.  Pe motiv de economie, nu se scote film după investigaţii, astfel că noi operăm în condiţii eroice, reţinând în memorie imaginile. Uneori un bolnav e internat câteva zile înainte de intervenţie, aşa că trebuie să ne mai şi amintim înainte de operaţie ce am văzut la investigaţii.

Pacientul poate merge în acest moment în centre private, unde plăteşte, pentru a-şi face investigaţiile şi a-şi obţine şi rezultatele imprimate. De ce nu putem dezvolta, la fel ca Timişoara, un parteneriat public-privat, prin care aparatura respectivă, care aparţine unui investitor privat, să fie adusă în spital? N-am mai pune pacientul pe drumuri. Ar fi o bună soluţie temporară pentru a avea acces la aparatură medicală modernă, până la momentul în care spitalul nu va mai avea dificultăţi financiare”, precizează dr. Corneliu Marinescu.

Citit 1944 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2012 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.