Ce riscăm cumpărând ouă „de ţară”?

Ce riscăm cumpărând ouă „de ţară”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Ouăle "neoficiale", vândute de ţărani la tarabă, pot fi vechi şi ne pot îmbolnăvi * Pe de altă parte, dacă sunt proaspete, sunt mult mai gustoase decât ouăle din magazin * Cum testăm prospeţimea unui ou?

Pentru masa de Paşti, vrem ouă proaspete, mari, gustoase şi cât mai sănătoase. Cum în hipermaket-uri sau magazinele alimentare nu se vând ouă „de ţară”, singura soluţie ar fi să le cumpărăm din piaţă de la oamenii care le aduc în coşuri sau găleţi de plastic. Dacă o facem, însă, ne expunem unor riscuri destul de însemnate.

Unde se vând ouă de ţară şi cu cât

În Piaţa din Micro 19 am vorbit, ieri dimineaţă, cu o femeie care vindea miere. Ne-a spus că nu are ouă de vânzare, dar că va aduce până la Paşti. Preţul: 80 de bani bucata. Le vinde pe furiş, pentru că poliţia îi amendează pe comercianţii de ouă neînregistrate. „Mai sunt şi alţii care aduc pe aici, dar şi ei le ţin ascunse”, a mai spus femeia. În piaţa din Micro 17, la basarabeni, erau ouă „de ţară” din belşug. Cele de găină costau 70 de bani bucata, ca şi cele de raţă. În halele de lactate din Piaţa Centrală, un singur bărbat avea în galantar o pungă cu două-trei ouă dar, temător, ne-a spus că marfa nu e de vânzare. Ceilalţi comercianţi care vin cu ouă fie vânduseră deja tot, fie n-au vrut să fie luaţi la  întrebări şi au preferat să nu răspundă.

Cum aflăm dacă oul e proaspăt?

Conf. dr. Luminiţa Georgescu, specialist în nutriţie la Facultatea de Industrie Alimentară ne-a oferit detalii despre testarea prospeţimii oului. „Dacă oul este proaspăt, atunci când e scufundat într-un vas cu apă trebuie să rămână lipit de partea de jos recipientului, în poziţie orizontală. Dacă oul se ridică şi capătă poziţia verticală, nu e tocmai proaspăt. Când e vechi, poate chiar să se ridice spre suprafaţă apei. Există şi testul în apă cu sare. În acest caz, dacă e proaspăt, oul stă în poziţie verticală, pe fundul vasului”, a precizat conf. dr. Georgescu. Sursa citată ne-a mai spus că oul crud trebuie păstrat la temperaturi cuprinse între 4 şi 6 grade Celsius, cel mult 30 de zile. Şi oul fiert poate rezista câteva săptămâni, dar numai dacă e ţinut la rece. Nu ar trebui să cumpărăm ouă fisurate sau sparte, din cauză că riscul de alterare a conţinutului este mult mai mare.

Aliment esenţial

„Bogat în proteine, oul conţine aminoacizi esenţiali, pe care organismul nostru nu îi poate sintetiza şi trebuie să îi primească prin alimentaţie. Oul conţine fier, calciu, sodiu, vitamine cum ar fi A, B1, B2, B12 şi D, dar are şi acizi graşi omega 3 şi omega 6. Încărcarea glicemică este zero, dar conţinutul de colesterol e ridicat, circa 200 de mg. O persoană tânără poate consuma până la 5-7 ouă pe săptămână, iar una vârstnică, 2-3 ouă”, a precizat conf.dr. Georgescu.

Din magazin e mai sigur

Comisarul Aurel Panfile de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a declarat: „Chiar dacă vânzătorul din piaţă e de bună credinţă, nu va veni la tarabă cu doar câteva ouă. Şi până va strânge câteva zeci, unele se vor fi învechit”, a precizat Aurel Panfile. Un alt risc e reprezentat de faptul că ouăle „de ţară” pot fi infectate cu salmonella.

Citit 12494 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2012 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.