Tot mai multe tumori cerebrale

Tot mai multe tumori cerebrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul gălăţenilor depistaţi cu tumori la nivel creierului sau la nivelul coloanei vertebrale este, din păcate, din ce în ce mai mare. În unele cazuri se poate interveni chirurgical, dar în altele nu.

Oricum, patologia este în creştere şi din cauza poluării şi a stilului nepotrivit de viaţă, dar şi datorită faptului că medicii reuşesc acum să depisteze tumori care, cu câţiva ani înaintre, erau greu de diagnosticat. Mai multe detalii ne-a oferit dr. Corneliu Marinescu (foto), medic neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Diagnostic mai precis

“Creşterea numărului de tumori are la bază, de fapt, mai multe motive. Pe de o parte, vorbim despre o creştere artificială, legată de faptul că noi  reuşim acum să diagnosticăm mult mai multe tumori, cu aparatura actuală. În anul 2000, nu avem la dispoziţie un tomograf, iar pentru a depista tumori, făceam nişte investigaţii foarte vechi şi puţin performante. În momentul în care am primit tomograful, am putut depista mult mai multă patologie”.

“De trei ani, de când avem RMN-ul în Galaţi, putem pune diagnostice care nu ne erau la îndemână fără acest mijloc de investigaţie. Înainte eram nevoiţi să trimitem oamenii în centre universitare dotate cu RMN şi de acolo poate că nici nu se mai întorceau, fiind trataţi de colegii de acolo”, a precizat medicul neurochirurg.

“În aceşti ultimi trei ani, însă, cu această aparatură, am început să vedem lucruri pe care nu le putem vedea. Pe de o parte, performanţa imagistică ne deschide un nou orizont”, a adăugat dr. Marinescu.

Stil de viaţă nesănătos

Din păcate, însă, nu doar performanţele medicale stau la baza acestei creşteri. “Pe de altă parte, există şi o creştere reală. A crescut foarte mult poluarea industrială. Deasupra Galaţiului este un culoar aerian, or hidrocarburile din combustibil sunt cangerigene - lucru bine ştiut. În plus, pe fondul unor nemulţumiri sociale, oamenii se ascund în consumul de alcool şi în fumat. Numărul de fumători, în scădere în alte părţi ale lumii, la români este în creştere. Şi numărul de maşini a crescut”.

“Bineînţeles că omul care nici nu mănâncă bine şi trăieşte în mediul poluat este expus îmbolnăvirii. Spaţiile verzi au scăzut şi ele. În plus, efectele secundare reale cauzate de explozia de la  Cernobâl nu au fost niciodată făcute publice în totalitate…. O parte din E-urile alimentare sunt nocive”.

“Stresul, faptul că se stă mult la televizor şi la calculator - undele electromagnetice - telefonul celular, releele de radio şi de comunicaţii, GPS-ul etc, toate acestea influenţează, într-un fel sau altul, magnetismul celular. În plus, faptul că omul nu mai mănâncă natural şi că trăieşte artificial, la lumina becului, reprezintă de asemenea posibilie motive de creştere a patologiei”, a explicat dr. Corneliu Marinescu.

Citit 1098 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.