A încercat Primăria să „ciupească” salariile profesorilor?

A încercat Primăria să „ciupească” salariile profesorilor?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contabilele din şcoli au primit directive de la Primărie să taie din salariile profesorilor *  Cum măsura era abuzivă, Primăria a renunţat la ea *

Printr-un comunicat oficial, Primăria  nu recunoaşte că a dispus diminuarea salariilor cadrelor didactice gălăţene. În comunicat se arată că „salariile profesorilor nu se diminuează prin măsuri luate de Primărie. Cât priveşte plata orelor suplimentare sau plata cu ora, menţionăm că Primăria nu poate interveni pentru a restrânge aceste drepturi salariale, urmând a se aplica legislaţia în vigoare”.  

Cu toate acestea, am discutat cu contabilele-şefe de la mai multe unităţi de învăţământ, care ne-au declarat că, inclusiv în cursul dimineţii de ieri, li s-a cerut să taie de pe statele de plată premierea de 2 la sută şi orele suplimentare făcute de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

După-amiază, nu se ştie din ce motive (posibil pentru că informaţia a ajuns în presă), şcolile au început să primească telefoane prin care erau anunţate că nu se va mai tăia nimic din fondul de salarii.   

Economii fără fundament legislativ

„Dimineaţă (n. r. – ieri dimineaţă am fost la Primărie cu statele de plată şi mi s-a cerut să tai numai premierea de 2 la sută şi orele suplimentare la personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic. După-amiază ni s-a dat telefon că se vor da salariile întregi. Ca la balamuc!”, ne spune contabila-şefă a unui liceu din Galaţi.

De la colega ei de breaslă de la un alt liceu am aflat că şi ea primise în cursul acestei săptămâni aceleaşi directive de la serviciul financiar din cadrul Primăriei: „Auzisem acest lucru de la mai multe colege de la alte instituţii. De aceea am sunat să mă interesez şi eu cum facem statele de plată. Am vorbit cu doamna care se ocupă de şcoli, care mi-a spus că şefa ei i-a cerut să transmită acest lucru. În plus, mi-a mai spus că proiectul de buget pe anul 2009 să ni-l facem cu 20 la sută mai mic, inclusiv la fondul de salarii. Când am întrebat ce să tai, mi s-a spus ore suplimentare, plata cu ora, premierea de 2 la sută. Ce s-a auzit şi la televizor”, ne spune contabila-şefă.

Am sunat şi la alte şcoli, care ne-au confirmat acelaşi lucru. Totuşi în comunicatul de presă, Primăria susţine contrariul, recunoscând şi că nu este treaba ei să diminueze salariile angajaţilor din învăţământ.

„Au încercat, dar nu le-a mers”

Liderul  Sindicatului Învăţământului Preuniversitar – Valeriu Diculescu  (foto) - ne-a declarat că Primăria a mai încercat să ciupească din bugetele şcolilor şi în alte rânduri, de aceea a simţit nevoia să riposteze prompt de data aceasta, înainte să se ajungă la situaţia ca profesorii să-şi ia lefurile ciuntite.

„La sfârşitul anului trecut, Primăria a cerut contabilelor din şcoli să le vireze toţi banii de la veniturile extrabugetare, prevalându-se de un articol de lege care se referă la instituţiile finanţate de Primărie. Ceea ce nu e cazul şcolilor, pentru care Primăria este doar ordonator de credite, statul fiind de fapt finanţatorul.

Cum povestea s-a întâmplat în jurul datei de 27-28 decembrie, când lumea era în vacanţă, nu am reuşit să anunţăm toate instituţiile. Domnul inspector general Ciuchină a sunat la unele, eu la altele, dar sunt şcoli care au virat în mod ilegal veniturile extrabugetare la Primărie.

Inspectoratul derulează în prezent o anchetă prin care se urmăreşte descoperirea acestor unităţi. Aşa şi cu diminuarea salariilor profesorilor, au încercat, dar de data aceasta nu le-a mers”, spune preşedintele executiv al SIP.  

Comentariile noastre ar fi de prisos. Ne bucurăm însă că profesorii îşi vor primi lefurile întregi. Şi aşa cel de-al 13-lea salariu întârzie să apară.

Oricum gafa lucrătorilor din Primărie a încins destul de tare spiritele în cancelarii. Noroc că a fost oprită la timp, (şi cu ajutorul ziarului nostru), altfel semestrul al II-lea ar fi început cu o serie de proteste spontane.

Citit 1831 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.