Un salariu întreg „aruncat” pe navetă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe zeci de cadre didactice navetiste nu au primit nici acum banii cheltuiţi, în decembrie şi ianuarie, pe transport. Unii profesori au muncit două luni, dar nu le-au rămas în buzunar decât banii pe una singură. 

Dacă la sfârşitul lui 2008 cadrele didactice aşteptau cu sufletul la gură o mărire salarială de 50 la sută, în primele luni ale noului an, profesorii navetişti care predau la sate speră măcar să le fie decontate la timp cheltuielile cu drumul. Pentru că primăria din comuna unde predau nu le-a achitat sumele restante pe două luni, unii profesori, mai puţin norocoşi, au scos deja din buzunar un salariu întreg.

Oricum, pe ici, pe colo salariile au mai întârziat cu cel puţin o zi. Ca să nu exemplificăm cu întârzierea celui de-al 13-lea salariu, pe acordarea căruia se bazau profesorii la zile negre ca acestea.

Invariabil, primăriile aruncă vina în cârca bugetului pe anul în curs, care nu e finalizat şi votat, sau în cârca încasărilor scăzute dintr-un an de criză. Unele nu au ezitat să dea vina şi pe numărul mare de navetişti.

Restanţe pe două luni

Peste 100 de navetiştii angajaţi la şcolile din Iveşti, Barcea şi Jorăşti nu şi-au primit nici în acest moment banii aferenţi ultimelor două luni. Iar din declaraţiile celor de la primării nu sunt şanse să se remedieze situaţia prea curând. Doar la Barcea, contabila primăriei speră să le achite celor 20 de navetişti din comună deconturile, în valoare de 4.500 de lei, măcar pe o lună.

Doamna Popa, una dintre contabilele de la şcolile din Barcea, ne-a spus că cea mai mare cheltuială cu naveta o au cele şapte cadre didactice care stau la Galaţi. Unul dintre profesori este debutant şi plăteşte pe lună câte 300 de lei pe maxi-taxi, adică aproape jumătate din salariu. Cu alte cuvinte, a muncit două luni de zile, dar nu i-au rămas în buzunar decât banii pe o lună.

Din declaraţiile contabilei de la primărie, la şcolile din Iveşti sunt angajaţi în jur de 80 de navetişti. Niciunul nu a văzut vreun ban din decontul pe ultima lună a lui 2008 şi nici pe ianuarie 2009. „Nu am avut de unde să plătim nici gazul metan consumat şi nici facturile la telefon. Unii primari au plătit din Fondul de dezvoltare, dar eu nu sunt de acord”, susţine primarul Iveştiului, Ion Corpaci. Contabila primăriei ne-a spus că profesorii trebuie să aştepte votarea bugetului, deşi nici în acest caz nu poate băga mâna în foc că vor fi achitate sumele restante.

De asemenea, nici cei zece navetişti de la şcolile din Jorăşti nu şi-au văzut banii, pe ultimele două luni. Şi tot abia după votarea bugetului sunt şanse să se găsească fondurile necesare.

Mai descurcăreţe

Mai descurcăreaţă, primăria Fârţăneşti a achitat, deşi tot cu întârziere, o parte din banii pentru naveta cadrelor didactice. „În funcţie de încasări sperăm să dăm şi cei 7000 de lei aferenţi lunii ianuarie celor 40 de navetişti”, spune primarul Daniel Iordan. La fel promite şi Primăria Cudalbi, că până la sfârşitul lunii ianuarie va achita fără probleme banii navetiştilor, pentru luna ianuarie.

Priorităţile primăriilor în ce priveşte cheltuielile cu şcolile par să fie salariile şi utilităţile. Chiar dacă decontul navetei, considerat de mulţi bani aruncaţi pe fereastră, le asigură, de fapt, în fiecare an şcolar, profesori pentru elevii din comună.

Citit 1603 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.