În cimitirele gălăţene, pârjol şi furturi pe bandă rulantă

În cimitirele gălăţene, pârjol şi furturi pe bandă rulantă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Doar "Big Brother" cu camere de luat vederi în cimitire ar putea să mai stopeze furturile de cruci, plăci de beton şi alte elemente de cavou

Parcele întregi de cimitir arse şi distruse, cruci de fier dispărute peste noapte şi multe elemente de cavou furate, sunt câteva dintre acuzaţiile pe care le fac o serie de concesionari de locuri de veci din Galaţi. Administratorii cimitirelor spun, însă, că nu pot să împiedice furturile din cimitire doar cu personalul angajat.

Au ars cruci de lemn şi vegetaţie

Elena Silaghi, o femeie în vârstă, care are un loc de veci în cimitirul Ştefan cel Mare, acuză faptul că administraţia nu are grijă de locul pentru care a plătit o sumă consistentă. "Mie mi-a dispărut o placă de dedesubt. Nu ştiu cine a scos-o, şi placa de deasupra era spartă într-un colţ probabil de la ranga cu care au deschis cavoul. Am făcut plângere şi încă nu s-a soluţionat. În plus, vedeţi cum a ars peste tot aici, ca şi cum locul ar fi fost al nimănui. Eu am fost miercuri (29 august, n.r.) şi era totul bine, dar a doua zi dimineaţă, când m-am întors, era totul pârjolit. Încă fumega. Au ars şi cruci de lemn, vegetaţie, tot. Nu înţeleg cum e posibil aşa ceva, că doar au pază tot timpul. Chiar nu vede nimeni ce se întâmplă?", se întreabă femeia.

În replică, Gabriela Dubău, administrator al cimitirului, spune că furturile nu pot fi demonstrate. "Cum poate să îmi dovedească mie că a avut placa? Eu de unde să ştiu dacă a avut-o sau nu? Nu spun că femeia minte, dar mie trebuie să îmi demonstreze cineva că s-a produs un furt", susţine Gabriela Dubău. În ceea ce priveşte incendiile repetate din ultimele două săptămâni, administratorul de cimitir dă vina pe uscăciune şi pe faptul că se lasă lumânări aprinse. "Noi cosim, dar nu vedeţi că e totul uscat? În câteva minute arde tot", mai spune Gabriela Dubău.

Se fură orice

Administraţia cimitirelor recunoaşte că una dintre problemele majore cu care se confruntă este cea a furturilor. Pe de o parte, ar fi vorba despre hoţii de fier vechi, care vânează orice obiect metalic, de la cruci la grilaje, şi, pe de altă parte, ar fi vorba despre firmele care construiesc cavouri. Astfel, unii dintre angajaţii acestor firme s-ar aproviziona cu diverse elemente chiar de la mormintele învecinate. "Aşa fac, iau dintr-o parte şi pun în altă parte. Cine să-i prindă?", ne-a spus unul dintre paznicii de la cimitir. "Noi am dublat controlul la maşini, avem câte doi oameni în tura de noapte, dar nu avem ce face pentru că sunt insuficienţi angajaţi faţă de ce nevoi ar fi. La Eternitatea şi la Sf. Lazăr am pus camere de luat vederi la poartă, urmează să facem asta şi la Ştefan cel Mare. Aş vrea ca, până la anul, să pun şi pe o serie de alei", a declarat Eduard Grosu, şeful SC Gospodărire Urbană, instituţia care are în grijă cimitirele.

Casetă cu a doua foto:

Femeile sar gardul sudat

O altă nemulţumire a concesionarilor Elena Silaghi şi Margareta Bogatu este legată de faptul că poarta care dădea într-o scurtătură spre casa lor a fost sudată. Acum, ca să nu mai înconjoare tot oraşul, femeile sar gardul ca să ajungă la mormintele în care îşi au rudele îngropate.

femeie

 

Citit 2968 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2012 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.