Slăbitul „peste noapte” este dăunător

Slăbitul „peste noapte” este dăunător
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea mai mare greşeală pe care o puteţi faceţi atunci când observaţi că aţi depăşit cu câteva kilograme greutatea normală este să recurgeţi la o cură de slăbire cu acţiune rapidă.

Explicaţia este una cât se poate de simplă - aşa cum nici creşterea bruscă în greutate nu este benefică pentru organism, nici scăderea, peste noapte, a masei corporale nu prevesteşte lucruri bune pentru starea dumneavoastră de sănătate.

Nu puneţi, deci, prea mare preţ pe ştirile mondene care vă informează că o vedetă sau alta a slăbit zeci de kilograme în doar două-trei luni. Dacă într-adevăr a făcut-o, şi-a asumat riscuri considerabile în ceea ce priveşte propria sănătate. În plus, excesul de greutate, de care a scăpat cu greu, ar putea să reapară, chiar dacă persoana respectivă reuşeşte să îşi controleze apetitul şi nu mai mănâncă peste măsură.

Dr. Magdalena Moroşanu, medic primar în medicina internă şi şeful secţiei Diabet şi boli de nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, ne-a explicat care sunt riscurile unui program de slăbire care nu se desfăşoară sub atenta supraveghere a medicului.

„S-a dovedit că aceste cure de slăbire scad greutatea corporală doar pentru o perioadă. Există o lege a organismului - după ce reluăm alimentaţia normală, vom creşte şi mai mult în greutate, chiar dacă mâncăm la fel ca în perioada de dinainte de a începe cură”, a explicat medicul specialist.

Acest fapt poate avea consecinţe grave asupra stării de sănătate, inclusiv pe plan psihic. „Ne supărăm şi mai facem o cură de slăbire. Apoi, ne reluăm alimentaţia şi iar creştem în greutate, tocmai când eram liniştiţi şi mulţumiţi că am slăbit”, spune dr. Moroşanu.

„Acest fenomen se numeşte greutate ciclică şi s-a dovedit, în urma unor studii foarte minuţioase, că implică un risc cardiovascular mult mai mare decât menţinerea unei mase corporale mai ridicate. E cert, greutatea ciclică este un fenomen totalmente dăunător”, a explicat medicul.

Astfel, prin cure de slăbire succesive, s-ar putea să nu faceţi altceva decât să vă uzaţi şi mai tare organismul. În plus, gândiţi-vă că o modificare rapidă şi consistentă a greutăţii corporale va avea efecte dintre cele mai inestetice asupra pielii.

Există câteva indicii care vă pot ajuta atunci când doriţi să slăbiţi. Spre exemplu, nu e bine să mâncaţi doar o dată sau de două ori pe zi, pentru că, mai mult ca sigur, veţi exagera cu cantităţile.

Totodată, nu e bine nici să vă subalimentaţi şi să privaţi organismul de nutrienţii necesari. Ar trebui, însă, să nu mai consumaţi alimentele cu aport caloric masiv cum ar fi dulciurile, mezelurile, băuturile răcoritoare etc.

Ca să eliminaţi un eventual surplus de greutate, cel mai bine ar fi să vă adresaţi medicului. Acesta vă va recomanda, probabil, să vă schimbaţi stilul de viaţă, dar vă va învăţa, totodată, cum să mâncaţi sănătos şi cum să fiţi mai activi şi să faceţi mai multă mişcare.

În acelaşi timp, va avea grijă ca noul dumneavoastră stil de viaţă să nu vă afecteze negativ, mai ales în situaţia în care suferiţi deja de pe urma unor afecţiuni.

Citit 1817 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.