Ministerul Sănătăţii versus Colegiul Farmaciştilor

Ministerul Sănătăţii versus Colegiul Farmaciştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noul ministru, Ion Bazac, intenţionează să îi ia Colegiului dreptul de a autoriza şi controla farmacii * Miza este mare şi poate genera o dispută „zgomotoasă” * Să sperăm că farmaciştilor nu le va veni ideea să plece şi ei în concediu de odihnă * „Puşchea pe limbă!” * Dacă proiectul se va aplica, vor fi mai multe farmacii decât magazine * Şi asta deoarece medicamentele au mare căutare şi în vremuri de criză economică *

Mai uşor de înfiinţat o farmacie

Având în vedere că, în opinia ministrului Sănătăţii, intrarea în vigoare a Legii farmaciei a determinat numeroase dificultăţi de implementare, deoarece conţine prevederi contradictorii şi inaplicabile, ministerul a elaborat un proiect de modificare a acestei legi cu scopul de a clarifica o serie  de inadvertenţe. În motivarea proiectului, se afirmă că instituţiile şi asociaţiile profesionale implicate în procesul de autorizare, avizare, inspecţie, control şi sancţionare a unităţilor farmaceutice aparţin unor domenii administrative diferite şi nu au competenţe şi capacitate pentru a desfăşura activităţile ce le sunt atribuite prin Legea farmaciei sau se află în conflict de interese.

Astfel, pentru înfiinţarea unei  farmacii sau a unei drogherii, este necesară parcurgerea unui circuit între patru autorităţi acest traseu îngreunând excesiv procedura administrativă de autorizare. De asemenea, se mai invocă şi faptul că prevederile Legii farmaciei afectează şi elaborarea legislaţiei subsidiare cum ar fi normele de aplicare.

În prezent, Legea farmaciei nr. 266/2008 prevede înfiinţarea de farmacii comunitare în mediul rural pe criteriul demografic, ministerul considerând că această prevedere este contrară politicii de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, mediu care se confruntă cu un deficit de asistenţă cu medicamente a populaţiei.

„În eventualitatea în care proiectul de modificare a Legii 266/2008 nu va fi adoptat în regim de urgenţă, tot mai multe farmacii vor ajunge în imposibilitatea de a mai funcţiona, în lipsa autorizaţiei de funcţionare, cu impact direct asupra aprovizionării cu medicamente a populaţiei. Cele mai grave consecinţe se vor produce în mediul rural, unde în multe localităţi există o singură farmacie, precum şi în farmaciile de spital, care nu vor mai putea funcţiona din aceleaşi motive, afectând aprovizionarea acestora cu medicamente” - se mai spune în motivaţia iniţiatorilor proiectului.

Aşadar, proiectul de act normativ propune eliminarea criteriului demografic pentru mediul rural, fiind astfel facilitată înfiinţarea de unităţi farmaceutice şi îmbunătăţirea accesului populaţiei la asistenţa farmaceutică. De asemenea, proiectul vizează reducerea numărului instituţiilor implicate în procedura de autorizare a farmaciilor şi eliminarea prevederilor care presupun implicarea Colegiului Farmaciştilor din România, atât în inspecţii, cât şi în eliberarea avizului de oportunitate, pe considerentul că această implicare ar excede atribuţiile organizaţiei profesionale şi generează un conflict de interese.

„Respingere fermă”

Proiectul ordonanţei de urgenţă se află postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii spre dezbatere publică şi, deloc surprinzător, reprezentanţii farmaciştilor gălăţeni, respectiv farm. Maria Stratulat, preşedintele Colegiului, şi farm. Aneta Badea, vicepreşedintele organizaţiei, au transmis respectivei instituţii dezacordul lor în legătură cu modificările propuse pentru modificarea si completarea Legii farmaciei:

„Colegiul Farmaciştilor din judeţul Galaţi respinge ferm această propunere şi consideră că motivaţia este complet lipsită de fundament şi, mai mult, că ascunde, cu certitudine, interese economice menite să descalifice această profesie şi organizaţia ce o reprezintă, contribuind în acest mod la transformarea unei profesiuni nobile într-o simplă afacere, fără a ţine cont de implicaţiile sociale.

Pe de altă parte, deşi se vorbeşte foarte mult în ultimul timp despre descentralizare, Ministerul Sănătăţii Publice arată că, de fapt, doreşte o centralizare excesivă, în propriul aparat, a tuturor activităţilor ce ţin de autorizare, inspecţie şi controlul farmaciilor. Avem convingerea că numai prin consultarea colegiilor teritoriale, respectiv al municipiului Bucureşti, de către MSP sau prin trecerea unor atribuţii ce ţin de autorizarea farmaciilor în sarcina colegiilor judeţene se poate instaura o stare de normalitate în acest domeniu şi se poate curăţa sistemul farmaceutic de  neaveniţi, de neprofesionişti”.

De asemenea, Colegiul Farmaciştilor din judeţul Galaţi îşi exprimă dezacordul şi în privinţa intenţiei de a se introduce prin ordonanţă, obligativitatea asigurării asistenţei farmaceutice pe timp de noapte şi în timpul sărbătorilor legale.

Rămâne de văzut dacă ministerul va ţine cont de observaţiile transmise de Colegiul Farmaciştilor din Judeţul Galaţi. Mai ales că miza este atât de importantă…

Citit 1229 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.