Avalanşă de sesizări la Colegiul Medicilor

Avalanşă de sesizări la Colegiul Medicilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ambulatorul Spitalului Judeţean nu sunt, în acest moment, destui medici specialişti, aşa că pacienţii care merg la consult sunt nevoiţi, uneori, să aştepte mai mult la uşa cabinetelor. În aceste condiţii, mulţi dintre pacienţi îşi pierd răbdarea şi merg direct la Colegiul Medicilor, ca să se plângă.

Ca reacţie la această situaţie, prof. univ dr. Dumitru Cristea (foto), preşedintele acestei organizaţii profesionale, ne-a declarat: „În urma hipermediatizării cazurilor care au apărut în Sănătate şi a mediatizării negative care a implicat corpul medical, numărul reclamaţiilor depuse la comisiile de Jurisdicţie, de Etică şi de Malpraxis ale Colegiului Medicilor a crescut fantastic. Nu s-a dublat, ci aproape s-a triplat. Dacă reclamaţiile ar fi consistente şi  justificate…

Majoritatea sunt însă reclamaţii care nu îşi au rostul, apărute din  motive stupide, cum ar fi supărarea omului pentru că a aşteptat mai mult într-o policlinică, pentru că a pierdut mai mult timp, nu pentru că n-a fost văzut sau consultat sau pentru că i s-a făcut o intervenţie greşită sau că s-a întâmplat o situaţie mai deosebită. Se întâmplă de foarte multe ori ca omul să trebuiască să mai aştepte.

În plus, în Unităţile de Primiri Urgenţe s-a dublat aproape numărul de pacienţi care vin direct acolo. Asta pentru că omul ştie că trebuie să fie văzut. De fapt, doar douăzeci la sută sunt urgenţele adevărate, optzeci la sută nu.

Ambulatoriul de specialitate este sufocat, din cauză că acolo nu mai lucrează medici de ambulatoriu - pentru că nu mai există, vin medici din spital. Deci, medicul din spital vine şi vede bolnavul din ambulatoriu, deşi la uşa cabinetului din spital în aşteaptă 20-30 de bolnavi.

Medicul din spital vede în jur de 80 de bolnavi pe zi, iar după toată această muncă, epuizat, mai face şi o gardă. Nu ştiu unde se va ajunge, în acest ritm. Trebuie schimbat totul, pentru că aşa nu se poate”.

Destul de pesimist, doctorul Cristea a adăugat: „Nu avem nici o speranţă să vină noi medici specialişti pentru că s-au scos la concurs  posturi pentru specialităţile deficitare - neonatologie, psihiatrie, radiologie şi altele şi nu au venit candidaţi. Nu au venit pentru că nu există.

Şi atunci, în marea majoritate a cazurilor, medicii rămaşi lucrează într-un ritm aproape de şantier. Nu mai este posibilă calitatea actului medical”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea.

Citit 1294 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.