Dezlegaţi misterele somnului!

Dezlegaţi misterele somnului!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Singurul medic gălăţean răsplătit cu un premiu al Academiei Române a scris o carte din paginile căreia aflăm aproape tot ceea ce trebuie să ştim despre somn  * Volumul poate fi cumpărat on-line

Cine se trezeşte de dimineaţă ajunge departe, dar numai dacă somnul i-a fost lin şi odihnitor! O ştiu sau nu, tot mai mulţi dintre gălăţeni suferă de pe urma diverselor tulburări ale somnului nocturn, care le răpesc odihna şi pofta de viaţă din timpul zilei. Toţi cei care vor să ştie mai multe despre aceste tulburări şi despre modul în care ne influenţează ele sănătatea şi vitalitatea zilnică, dar şi despre igiena somnului sau procesele fizice şi mentale care stau la baza apariţiei viselor şi despre multe alte realităţi legate de acest fenomen pot găsi răspunsuri într-un volum unic prin maniera de abordare a subiectelor, intitulat „Dialoguri despre somn şi apneea în somn pentru amatori informaţi”. Autorul principal al lucrării este dr. Sânziana Lovin, medic internist la Spitalul Căi Ferate din Galaţi şi specialist în probleme de somn. Semnează lucrarea, alături de dr. Lovin: dr. Traian Mihăescu, şeful Clinicii de Pneumologie din Iaşi, dr. Gianina Luca, medic doctorand în Elveţia şi dr. Raluca Bercea, medic pneumolog care studiază fenomenele aferente somnului în Norvegia. Cartea are 275 de pagini şi fost tipărită, de curând, la editura Tehnopress din Iaşi.

Aceasta este cea de-a doua lucrare care poartă semnătura medicului Sânziana Lovin. Prima, la care a fost coautor, s-a numit „Tratat de reabilitare pulmonară” şi a câştigat un premiu al Academiei Române.

Ce aflăm din paginile cărţii

„Dialoguri despre somn şi apneea în somn pentru amatori informaţi” este un volum structurat pe două mari categorii: „Despre somn” şi „Despre sforăit şi o boală gravă cu care se poate asocia: apneea în somn”. Prima parte a cărţii conţine 16 capitole, din care putem afla ce este somnul, care sunt particularităţile sale, în funcţie de sex şi vârstă, tulburările frecvent întâlnite, motivele care stau la baza apariţiei lor şi modul în care tulburările de somn ne pot afecta sau chiar pune în pericol viaţa. Tot din această secţiune putem afla ce sunt visele, de ce avem nevoie să visăm şi cum putem să le interpretăm ştiinţific.

În cea de-a doua parte a cărţii, alcătuită din nouă capitole, se detaliază aspectele legate de sforăit, de impactul său asupra vieţii şi de apneea în somn - afecţiune cu potenţial de agravare, care necesită diagnostic precis din partea unei medic expert în domeniu şi tratament pentru tot restul vieţii. Casetele marcate în paginile cărţii li se adresează, mai cu seamă, gălăţenilor care fac parte din corpul medical.

Cum s-a născut lucrarea?

Dr. Sânziana Lovin, care este şi cadrul didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, ne-a spus că dorinţa de dialog cu pacienţii a stat la baza scrierii cărţii. Studiile au fost realizate şi cu ajutorul studenţilor de la medicină pe care medicul i-a organizat în grupe de lucru. „Vorbim cu pacienţii noştri pentru a afla ce tulburări de somn prezintă şi ce nelămuriri au legate de acest fenomen. Tocmai din aceste dialoguri ale noastre cu pacienţii s-a născut volumul. De fiecare dacă când am observat că o întrebare se repetă, am încercat să cercetăm şi să formulăm un răspuns care să fie pe înţelesul pacientului. Nu avem pretenţia că ceea ce am scris în această carte reprezintă adevărul absolut. Cele mai multe dintre răspunsuri fac încă obiectul unor dezbateri. Ne dorim însă ca informaţiile prezentate să fie utile celor care nu au găsit până acum explicaţii la dilemele care îi preocupă”, a precizat medicul gălăţean.

Cititorii interesaţi îşi pot comanda cartea, la preţul de 24 de lei, de pe siteul editurii Tehnopress din Iaşi, www.tehnopress.ro.

Citit 6185 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2012 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.