Soluţiile experţilor la problemele încălzirii centralizate: Se impun reducerea pierderilor şi ieftinirea căldurii

Soluţiile experţilor la problemele încălzirii centralizate: Se impun reducerea pierderilor şi ieftinirea căldurii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fost făcut public raportul întocmit în urma audierii publice „Îmbunătăţirea eficienţei energetice la sistemul de încălzire – o provocare a autorităţilor şi a gălăţenilor”, desfăşurată pe 31 octombrie la iniţiativa societăţii civile din Galaţi


Din documentul realizat de o comisie independentă de experţi în energetică, economie şi drept se desprind soluţii pe termen scurt, precum reabilitarea reţelelor de termoficare în scopul eliminării pierderilor de căldură sau izolarea termică a blocurilor, dar şi soluţii pe termen lung, precum elaborarea unei strategii naţionale privind încălzirea centralizată, astfel încât energia termică să fie livrată populaţiei la un preţ accesibil, sau modificarea sistemului de subvenţionare a populaţiei.

Ce trebuie făcut acum

“Soluţiile pe termen scurt implică următoarele: reabilitarea termică a reţelelor de distribuţie prin folosirea unor materiale moderne cu pierderi foarte reduse; reducerea pierderilor în plan local pentru fiecare bloc în parte prin eliminarea pierderilor din spaţiile comune (subsol, uscător, casa scării, izolarea şi închiderea cu geamuri, folosirea uşilor de acces cu sistem de închidere hidraulic); adoptarea sistemului de încălzire pe orizontală în bloc, care să înlocuiască sistemul de distribuţie pe verticală; reechilibrarea hidraulică a instalaţiilor de încălzire ca modalitate extrem de importantă în reducerea costurilor (preluarea acestei iniţiative de către Primăria Galaţi şi societatea locală de distribuţie); realizarea cu ajutorul specialiştilor în domeniu, inclusiv a celor existenţi în Galaţi, a unor studii de fezabilitate privind posibilele soluţii privind modificarea/schimbarea sistemului de încălzire şi modernizare a celui existent”, se arată în raportul întocmit de comisia de experţi.

Ce trebuie făcut pe viitor

“Soluţiile pe termen lung implică: o gândire unitară şi vizionară la nivel naţional, care să implice atât administrativul, cât şi politicul; menţinerea şi dezvoltarea la nivel naţional a sistemului de producere şi distribuţie a energiei termice care se dovedeşte a fi cel mai eficient şi de viitor din punct de vedere strategic; o lege a condominiului care să stabilească la nivel naţional reguli foarte clare cu răspunderi şi obligaţii din partea proprietarilor care deţin un apartament; o strategie naţională asupra sistemului de încălzire centralizat, care să livreze energie la un preţ accesibil chiar cu o reducere sau o susţinere din partea statului; un program naţional de îmbunătăţire a condiţiilor din aceste condominii (izolaţii noi, ţevi noi, moderne, cu un bun transfer termic şi pierderi minime, îmbunătăţirea transferului termic, reducerea pierderilor pe traseul de distribuţie; o lege care să înlăture actualul sistem de subvenţionare a populaţiei şi adoptarea unui program de ajutorare efectivă a celor care au nevoie cu adevărat; eliminarea intermediarilor de pe traseele de distribuţie de la furnizorul de energie termică la consumator”, arată experţii.

Concluziile vor fi înaintate Primăriei

Raportul comisiei de experţi, care conţine şi sugestii din partea asociaţiilor de proprietari, a societăţii Apaterm, a firmelor de repartizare a costurilor cu încălzirea şi a Prefecturii, va fi înaintat Primăriei şi celorlalte autorităţi locale implicate în subiectul încălzirii centralizate.
Trebuie remarcat, însă, faptul că ideile prezentate în raport nu sunt noi – autorităţile locale şi centrale au vorbit în repetate rânduri despre ele, descriindu-le drept priorităţi. Totuşi, atât raportul, cât şi discursul autorităţilor par lipsite de consistenţă atâta vreme cât ele nu prezintă şi soluţiile de finanţare şi de punere în practică a acestor “priorităţi”.


Realizatorii raportului pe încălzire

Experţii consultaţi de iniţiatorii audierii publice privind încălzirea centralizată sunt conf.dr.ing. Ion Sotir Dumitrescu, de la Departamentul de Producere şi Utilizare a Energiei al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Octavian Chivu, economist, Elena Apostol, jurist, şi Lidia Antoniu, profesor.


 

Citit 1144 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2012 22:43

1 comentariu

 • postat de dan
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 00:39
  ...eliminarea intermediarilor de pe traseele de distribuţie de la furnizorul de energie termică la consumator”, arată experţii. Adica eliminarea capusei numita Apaterm, care, ca si veriga intermediara umfla mult pretul energiei termice, acest lucru trebuia facut de mult timp. Dar cand aceasta societate intermediara este suprapopulata cu fel de fel de atarnati politic, cand dincolo la Electrocentrale se dau salarii de peste 3000 de ron si o multime de sporuri nesimtite, e de inteles de ce pretul caldurii este umflat artificial si o ia razna. Solutii sa se scada pretul energiei termice exista, dar cine sa le aplice, nesimtitii astia care cersesc acum voturi si care se doresc parlamentari pe viata? Cand vreodata le-a pasat lor de oamenii de rand?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.