Economie pe spinarea profesorilor şi elevilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii de la catedră ar urma să fie cei mai afectaţi de măsurile anticriză ale Guvernului. Asta dacă va fi aprobat, în stadiul actual, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind o serie de măsuri financiare în domeniul cheltuielilor cu personalul bugetar.

Sindicatele din educaţie au sărit în aer când au văzut, vineri, cum arată în privinţa guvernanţilor, măsurile financiare, în totalitatea lor. Afectaţi ar urma să fie nu doar profesorii, ci şi unii elevi. Sindicaliştii din cele patru federaţii naţionale susţin că sunt gata să înceapă din nou protestele sistate la sfârşitul anului trecut.

Cel mai afectat, profesorul de sport de la ţară

Pe lista reducerilor de cheltuieli în sectorul bugetar se află nu numai salariile de merit, premii (2 la sută), plata orelor suplimentare şi achiziţia de cărţi în valoare de 100 de euro doar de cadrele didactice care au vârsta de până la 35 de ani la depunerea cererii.

În proiectul de act normativ  mai sunt ciuntite şi alte drepturi financiare, care îi vizează pe profesori sau elevi. Este vorba despre cheltuielile pentru transportul elevilor, cheltuielile pentru navetă şi pentru cele şase călătorii pe cale ferată pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare.

Guvernul solicită eliminarea acestor cheltuieli de la finanţarea de bază. De asemenea, în proiectul de ordonanţă se află abrogarea Legii 149 / 2007, pentru completarea Art. 44 din Legea 128 / 1997.

Asta înseamnă că toate orele de educaţie fizică în învăţământul primar vor intra din nou în norma didactică a învăţătorilor sau institutorilor. Dacă aceste măsuri s-ar aplica, cel mai afectat ar fi un profesor de sport în vârstă de peste 35 de ani, din mediul rural, care face naveta.

„Nu numai că nu ni se dă, ni se  mai şi ia”

Reprezentanţii celor patru federaţii din învăţământ i-au solicitat, vineri, premierului Emil Boc, o întâlnire de urgenţă. Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, care semnează, alături de ceilalţi trei sindicalişti, scrisoarea înaintată premierului, se declară extrem de indignat: 

„Nu numai că nu ni se dau măririle salariale conform Legii 221 din 2008, dar ni se  mai şi ia din bani. La discuţiile din luna ianuarie, premierul ne-a asigurat că învăţământul nu va fi afectat de diminuările cheltuielilor cu salariile de merit, cu primele şi cu plata orelor suplimentare, iar acum? În plus, la întâlnirea de joi a sindicatelor cu ministrul Educaţiei, nici nu s-a pomenit de aşa ceva”.

Sindicaliştii speră să lămurească lucrurile la întâlnirea la care îl provoacă pe Emil Boc. Altfel, spun că vor reîncepe protestele sistate la sfârşitul lui 2008.

Citit 978 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.