Inspectoratul Şcolar nu ştie câţi elevi rromi sunt în judeţul Galaţi

Inspectoratul Şcolar nu ştie câţi elevi rromi sunt în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai buni elevi de etnie rromă din judeţul Galaţi participă astăzi, 28 februarie, la Tecuci, la olimpiada de limba rromani, faza judeţeană.

Spre deosebire de alte ediţii ale concursului, când s-au calificat şi au obţinut cele mai bune rezultate elevii români, toţi cei 32 de participanţi la judeţeana din acest an sunt membri ai comunităţii rrome. Elevii provin numai de la şcolile care au profesori specializaţi de limba rromani.

Deşi mai bine de 20 de instituţii de învăţământ din judeţ deţin un număr semnificativ de elevi rromi, limba rromani e predată numai în opt şcoli, de către nouă cadre didactice. Cursuri de specialitate se ţin numai la Şcoala 15 Galaţi, Şcoala „Simion Mehedinţi” Galaţi, şcolile Nr. 1 Iveşti, nr. 2, 4 şi 7 Tecuci, nr. 1 Frumuşiţa şi la Şcoala Buciumeni (la aceasta din urmă predau doi profesori).

Viorica Gotu, reprezentanta Biroului Judeţean pentru Rromi din cadrul Prefecturii Galaţi, spune că, raportat la numărul de elevi, ar mai fi nevoie de profesori de limba rromani.

Cu elevii e mai greu

Dacă numărul profesorilor de specialitate rromani din Galaţi este cunoscut, cifra reală a elevilor rromi şcolarizaţi nu se ştie cu exactitate.

Oficial, din datele predate în septembrie 2008 Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi de către instituţiile de învăţământ, din cei 52.000 de elevi de clasele I-VIII de la nivelul întregului judeţ, 3.100 sunt rromi. 1.900 sunt de ciclul primar, iar 1.200 de ciclul gimnazial, reiese din statistica trimisă de ISJ.

Dintr-un tabel înaintat recent de ISJ către Prefectura Galaţi, cifrele privind elevii rromi din şcoli sunt însă cu totul altele. La Şcoala din Toflea ar fi, de exemplu, doar… 34 de elevi rromi. În realitate, sunt în jur de 900.

„Aceste date sunt trimise de directorii de şcoală. Uneori, elevii sunt reticenţi în a-şi declara oficial apartenenţa la etnie, iar dacă ei nu o declară, nu poate fi transmisă ca informaţie oficială”, este atât explicaţia noului inspector şcolar de specialitate pentru etnia rromă, precum şi a informaticianului ISJ.

Dacă Biroul Judeţean pentru Rromi din cadrul Prefecturii Galaţi are, de exemplu, situaţii clare atât cu numărul oficial, cât şi cu cel neoficial de rromi din Galaţi, la Inspectoratul Şcolar nu există o centralizare a informaţiilor neoficiale.

Exceptând şcolile-pilot din diferite proiecte ale ISJ cu focalizare pe rromi, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu deţine nici date despre frecvenţă, abandon sau situaţie şcolară, decalate pe acest segment de populaţie şcolară.

Citit 1008 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.