Biserica durerii: Locaşul de cult dedicat foştilor deţinuţi politici
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Biserica durerii: Locaşul de cult dedicat foştilor deţinuţi politici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre blocurile muncitoreşti ale cartierului găseşti o oază de istorie a durerii. Este vorba de biserica construită pentru pomenirea foştilor deţinuţi politic, locaş de cult ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii mişcării Legionare din România, dar şi hramul Sfântului Mucenic Gheorghe. Biserica a fost adusă în Galaţi bucăţică cu bucăţică tocmai din Maramureş, în urmă cu patru ani. De-abia anul trecut, însă, a fost reparată eroarea ce nu le permisese enoriaşilor să se bucure pe deplin. Dintr-o greşeală, altarul locaşului de cult nu fusese orientat aşa cum cere datina creştinească.
Cei care au ctitorit biserica au dorit ca prin acest gest să le aducă un omagiu foştilor deţinuţi politici, dar şi tuturor victimelor căzute sub biciul represiunii comuniste. Cel care a contribuit cel mai mult la ridicarea bisericii de pe strada Doctor Răutu este Radu Darie. De altfel locaşul de cult este ridicat chiar pe terenul său, la câţiva metri de casa bunicului său.
Anul trecut, presa locală a făcut mare vâlvă pe seama faptului că biserica fusese amplasată greşit, mai exact cu altarul spre apus. După ce altarul a fost repoziţionat, cu altarul spre Soare-Răsare, biserica a fost sfinţită de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun. De altfel, prima slujbă ce a avut loc aici a fost cea închinată Naşterii Domnului.

Citit 1539 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2012 16:35

2 comentarii

 • postat de dan
  Luni, 03 Decembrie 2012 18:40
  Dumnezeu sa ne calauzeasca sufletele catre credinta nelimitata.Cat despre maresal,nu pot uita prigoana cruda pe care a pornit-o impotriva legionarilor.A recucerit Basarabia dar a uitat Transilvania.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Nicador
  Luni, 03 Decembrie 2012 07:18
  Tot respectul pentru domnul Radu Darie. Nu trebuie sa uitam faptul ca regimul comunist a omorat mii de suflete omenesti care au avut curajul sa se opuna acestui "cancer al istoriei" numit comunism. Tot respectul pentru luptatorii martiri anticomunisti.Tot respectul pentru Miscarea Legionara. Tara are nevoi de oameni patrioti si integri moral ca Zelea Codreanu sau maresalul Antonescu.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.