Spitalul CFR - mulţi pacienţi la cabinetele din ambulatoriu

Spitalul CFR - mulţi pacienţi la cabinetele din ambulatoriu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce numărul galăţenilor care suferă de o afecţiune sau altă e în continuă creştere, unele spitale din oraş acuză o lipsă acută de medici, mai ales în anumite specialităţi. În aceste condiţii, am încercat să vedem cum reuşesc medicii din ambulatoriile de specialitate să îşi consulte, zilnic, toţi pacienţii care aşteaptă, apăsaţi de suferinţe, la uşile cabinetelor.

Am vorbit cu dr. Gabriela Ionescu, managerul Spitalului General Căi Ferate Galaţi. Am aflat, mai întâi, că bolnavii din oraş şi din judeţ care vin la consult aici nu sunt tocmai puţini, dar că numărul lor este, cu siguranţă, mai mic decât în cazul unui spital de urgenţă.

Şapte bonuri, dar peste zece pacienţi

Pacienţii vin cu sau fără bon de ordine. „Chiar am analizat, de curând, anumite situaţii în care se eliberează, la unele dintre cabinetele noastre de specialitate, doar şapte bonuri. Realitatea este, însă, că pe lângă aceşti şapte pacienţi, mai vin cel puţin cinci, dacă nu şapte, din mediul rural.

Dacă n-au bon, dar stau la uşa cabinetului, unde poţi să-i trimiţi? Le spunem să aştepte până când medicul îi consultă pe cei cu bonuri, pentru că apoi îi va consulta şi pe ei”, ne-a explicat managerul spitalului.

Dr. Gabriela Ionescu ne-a asigurat, însă, că nu există cazuri în care pacienţii să fie nevoiţi să vină de cu noapte pentru a prinde bon de ordine, la cabinetele din ambulatoriu.

„La noi se pot face programări şi telefonic. În aceste condiţii, pacientul nu mai este nevoit să stea la coadă pentru ridicarea bonului. Ştie în ce zi e programat, poate veni la ora 8.00 să îşi ridice bonul de ordine”.

Se poate ajunge şi la liste de aşteptare, mai ales la cabinetele care sunt mai solicitate.

Spitalul are nevoie de medici specialişti

„Confirm lipsa de medici specialişti, ne-a spus d-na dr. Ionescu. Pentru patru specialităţi, am scos posturile la concurs  patru-cinci ani la rând şi nu s-au ocupat.

Este vorba despre oftalmologie, neurologie, chirurgie şi medicina muncii. O posibilă explicaţie ar putea fi că mulţi dintre absolvenţii de medicină caută, cel puţin la început, centrele universitare mari.

Acolo unde ai linie de gardă pe toate specialităţile, laborator, serviciu de radiologie etc., e mai confortabil să lucrezi, din punctul acesta de vedere. Dar e mai stresant, însă, din punct de vedere al adresabilităţii, pentru că pacienţii vin în număr mai mare”, ne-a explicat d-na dr. Ionescu.

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.